close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Радев и левите хора – няма да ги предаде, само ще ги подмени
©
13:23 / 13.09.2021
447
Червените редици са изтръпнали от ужас пред възможния сценарий  да късат живо месо от техните редици. Затова те чакат категоричен отговор от президента Румен Радев дали той е архитектът на задаващия се проект  "Петков – Василев“.

Разбира се, че той няма да даде такъв отговор, а ще се задоволи с вече пуснатия в употреба: "Никой няма право да говори от мое име“. От Петков и Василев също няма да чуете кой ги побутва, а само че и двамата харесват президента и с две ръце ще гласуват за втория му мандат, все пак са негови министри.

А и защо левите ще се страхуват от проект на уж десните Петков и Василев? Откъде накъде? Притеснен трябва да е Христо Иванов и "Демократична България“,  а те напротив – радват се, че имат съмишленици.

Така е, защото онова, което виждаме не е съвсем вярно. Първо, Кирил Петков и Асен Василев не са толкова десни, никак дори, по-скоро се въртят около  центъра на политическия вектор. Покрай актуализацията на бюджета  Василев дори беше наречен крайно ляв популист.

Второ, някои от близките съветници на Радев са с дълбоки корени в червените структури и там  ще събират кадри  за новия проект, както и избиратели. А да се твърди, че президентът е пълен пас за намеренията на двамата си министри, е политически наивно. Радев се стреми да увеличи фронта си на действие и да бъде близо до изпълнителната власт, ако Петков и Василев са важни фактори в нея след редовните избори.

Така Радев няма да предаде левите хора, както обеща на Нинова, но само малко или много ще ги подмени, тъй като само левите не му вършат никаква работа.

Затова страхът в БСП е напълно основателен. За наказание червените могат да издигнат  свой кандидат срещу Радев, но няма да го направят, тъй като така окончателно губят президента на своя страна, ако той спечели втори мандат.

БСП няма избор, освен да се надява, че оредяването на редиците й  при нов ляво-десен проект няма да е катастрофално. Дори ще й се наложи да аплодира президента, макар и със стиснати зъби, че така е омешал лявото и дясното – дори хардлайнерите в партията на Нинова няма да знаят кой какъв е.

Това е подмяната, която БСП ще усети на гърба си. Подготвена е от президента, който беше издигнат от тази партия. Прогнозите, че БСП ще мръдне напред на новите избори след усилията й да състави правителство с третия мандат в 46-ото Народно събрание, са доста преувеличени. Защото се случи нещо елементарно – "протестните партии“ първо съблазниха БСП, а после я изоставиха и пак я наредиха до ГЕРБ и ДПС. Какво се е променило около доверието към БСП? Нищо.

Сега идва и заиграването на Радев с левите хора, на които той предлага да мръднат към центъра, където са Петков и Василев. Каква е възможната съпротива на БСП? Засега никаква.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.