close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Разберете се, защото Сарафов, ВСС и олигархичните кръгове остават
©
10:08 / 22.03.2024
901
"Мислим, че всички ние, като редови граждани и представители на гражданското общество, изтърпяхме достатъчно нерви и унижение, похабихме доста емоции и надежди, за да ви дадем шанса да управлявате заедно в най- абсурдната НЕкоалиция от началото на прехода, която самите вие нарекохте "сглобка“.

Направихме го с надежда да изпълните предизборните си обещания и програми, да отстоявате европейския избор и бъдеще пред страната ни и да направите истинска съдебна реформа, която най-после да върне доверието ни в правосъдието и върховенството на правото над дребните политически сметки и тежките олигархични зависимости."

Това пише в специална декларация на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" до политиците от двете управляващи формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Това, което се случва от няколко дни насам в парламента, е грозно, глупаво и цинично спрямо хората, които са ви изпратили в Народното събрание", пишат от гражданското сдружение. И дори е опасно за българската парламентарна република и крехката ни демокрация.

Те предупреждават, че "разклатената ни от тежки тайни сделки държава ще остане във владение на мафията и неколцина политически олигарси, които на практика са си присвоили държавния суверенитет". Изреждат се трудно постигнатите успехи в последно време - механизъм за независимо разследване на главния прокурор, съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закритите "извънредни прокурорски трибунали, наречени благоприлично "специализирани съдилища“, прие се дълго чаканият закон за противодействие на корупцията, и най-вече - конституционните промени.

"Изведнъж се появи реалната опасност всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни изменения, да спре и реформата на съдебната власт да остане само на лист конституционна хартия, а Антикорупционната комисия въобще да не получи шанс да заработи. Вече имаме силното усещане, че това се прави умишлено от политически лидери, които очевидно може да имат проблеми с една реално работеща съдебна система и ефективен антикорупционен орган с разследващи функции.

В този смисъл, споровете за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и сърдитите пози на неколцина преговарящи и лидери се използват само като претекст за взривяване на преговорите и опит да не се състави новото "правителство на ротацията“.

От "Правосъдие за всеки" предупреждават, че може и ще се приеме Закон за съдебната власт, "който може да бъде съществено променен спрямо първоначалния му проект, както и за избор на новите Висш прокурорски и Висш съдебен съвет, които да потулят разследванията за схемите на влияние и зависимости във висшите етажи на прокуратурата и да изберат удобни за статуквото главен прокурор и председател на ВАС".

"Другият възможен вариант са нови избори, при които Закон за съдебната власт въобще няма да бъде приет поне до края на годината, а това означава, че остава действащият тотално компрометиран състав на ВСС, действащият уж временно главен прокурор Сарафов, действащият, с повторно изтекъл мандат, Инспекторат към ВСС и председателят на ВАС Георги Чолаков, който е с огромно влияние във ВСС и съдебната система."

На финала настояват за няколко неща:

Да се подпише незабавно Споразумението за съвместно управление, в което да си поставят обаче и конкретни срокове за изпълнение на поетите в него ангажименти към съдебната реформа, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните органи;

Да се извърши ротацията "по начина, по който се разбраха преди девет месеца, за да няма повече безумни спорове и циркови спектакли";

Да се пристъпи незабавно към номиниране на кандидатите за Антикорупционната комисия;

Да се възобнови работата на временната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за изслушване всички административни ръководители на съответните нива в прокуратурата, чиито имена са споменати в проверките и досъдебните производства по Петьо Петров – Еврото и "Осемте джуджета“ и Мартин Божанов – Нотариуса и т.н.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.