close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Руската пропаганда удря по армията ни
©
14:43 / 09.08.2023
217
Заради мощната дезинформационна кампания и пропагандна, която има проруски и антиевропейски, тоест антибългарски интерес – примерно за това, че ще изпратим войници да воюват на фронта, намаля рязко броят на желаещите да се присъединят към армията. Това каза в студиото на "Добро утро, Европа“ министърът на отбраната Тодор Тагарев

По неговите думи едната причина за ниския интерес към армията е демографският фактор, но другата – мощната проруска пропаганда.

"Тази година ситуацията е по-зле и за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, но то е много логично обяснение, което аз намирам, а именно – пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество“, допълни министърът и увери, че министерството ще противодейства с открита комуникация.

"Дълги години говорихме за липсата на пари за превъоръжаване, но нещата се обърнаха. Правителството задели значителен бюджет за армията, догодина очакваме да бъде поне 2% от БВП“, каза Тагарев.

По темата за Черно море, министърът не очаква да има мащабни военни действия там.

"Напрежението в Черно море е високо още от първия ден на войната. Русия не се колебае да използва всички средства, за да атакува Украйна. След като загуби няколко големи кораба, включително флагмана си, Русия изтегли военните си кораби на по-голямо разстояние в Новоросийск, но продължава да ги използва за да обстрелва с ракети различни цели на украинска територия.“

"Русия по-скоро се опитва да блокира свободната навигация в Черно море, нарушавайки редица международни договори. Като вторична цел може би прави някаква провокация срещу нас с това, че обявява учения в значителни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, след това за още 10 дни и т.н. Нещо, което само по себе си не е проблем, ако се случва за кратко време“, посочи Тагарев.

Не може да се прогнозира дали руските кораби ще се изтеглят от изключителната икономическа зона на България в Черно море, но това зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското правителство и съюзниците в НАТО, смята министърът.

Министърът призна, че регулярно получава заплахи заради позицията му за Украйна. "В България има хора, които целенасочено работят в тази посока - част от тях са финансирани, други се поддават на пропаганда, която е в интерес на Кремъл“, коментира още той.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.