close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Ще правят избори с тяхното МВР". А вашето колко направи, господин Демерджиев?
©
12:37 / 11.08.2023
343
Господин Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи в последното служебно правителство, се възмущава от готвената поголовна смяна на директори на областните дирекции на МВР. Не било професионално, причините са политически, настоява той.

Ами когато се сменя политическата линия на правителството, какви да бъдат причините, освен и професионални. Да обясняваме това на господин Демерджиев е доста наивно занимание, но и неговото възмущение е за наивници. Той беше вътрешен министър с полицейски началници, назначени от първите два служебни кабинета на Румен Радев. Предишните как бяха сменени – по професионални или политически причини?

"Искат да правят избори с тяхното МВР“, казва Демерджиев, цитирайки изтеклия запис от заседанието на "Продължаваме промяната“. А защо да правят с вашето, което вече направи серия от избори.

Възможно ли е, господин Демерджиев, правителството да носи политическа отговорност с хора, назначени от Румен Радев, който не споделя тази отговорност? Не, разбира се, затова приказките за професионалните критерии ги оставете за предизборната кампания. Те може да са най-важните, но дали единствено сегашните началници отговарят на тях. И дали професионалните им качества са съизмерими с политическата отговорност, която трябва да носят.

Да припомним на господин Демерджиев една друга чистка.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев заема поста през май 2021 г. по предложение на първия служебен кабинет на Радев, когато предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС. Мандатът изтече на 10 април 2023 г. И Тончев бе преназначен отново по предложение на четвъртия служебен кабинет на Радев.

Шефът на Национална служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев е назначен от президента Радев на 21 август 2020 г. През март 2022 г. Министерски съвет, ръководен от Кирил Петков, поиска неговото освобождаване, което бе отказано от президента Радев.

Председателят на Държавна агенция "Технически операции“ (ДАТО), която отговаря за използването на специални разузнавателни средства (СРС), Бисер Борисов е назначен от президента Радев по предложение на втория му служебен кабинет. На 17.10.2022 г., по предложение на третия служебен кабинет на Радев, е преназначен.

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване“ (ДАР) Антоан Гечев е назначен от президента Радев на 17.06.2021 по предложение на второто служебно правителство. Освободеният Атанас Атанасов заяви, че причина за отстраняването му е "дългата ръка на Кремъл“.

Директорът на служба "Военно разузнаване“ ген. Венелин Велев е назначен през юли 2021 г., по време на първото служебно правителство на Радев.

Какво мислите, господин Демерджиев, всичко това е станало по професионални или политически причини? И не бива да имате съмнение, че което сте чули в записа, ще стане реалност. Държавата не може да върви единствено "по пътя на Копринката“.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.