close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ще се скарат ли ПП и ДБ? Защо мълчи Христо Иванов?
©
15:33 / 27.04.2023
269
В коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" има раздор. Мълчанието на Иванов и Атанасов след лидерската среща е символична. ДБ ще търпят до местните избори, защото целта им е да вземат София, след тях нямат нужда от "Промяната". Такъв анализ на политическата ситуация у нас прави социологът Андрей Райчев.

"Христо Иванов и ген. Атанасов не могат да кажат дума срещу ПП, преди да настъпят местните избори. Това би имало катастрофални последици, просто ще загубят София. А за ПП-ДБ е много важно да превземат столицата, това ще е символична победа. След като на парламентарните избори в София на 2 април получиха мнозинство в рамките на 35-40 процента в различните многомандатни райони, победата им наесен е в кърпа вързана, стига да не се скарат. И те се стараят да не се случи това", посочва Райчев.

"Но след местните избори не мога да видя каква е ползата на ДБ от ПП", казва той. И обяснява защо: "ПП харчат, а ДБ като дясна формация се опитва да вкара бюджетна дисциплина. Така че техният "брак" не е дългосрочен."

Социологът анализира и информацията, че двамата лидери в ПП - Кирил Петков и Асен Василев, имат различни виждания, но предвижда, че въпреки това формацията няма да се разпадне.

"Не мисля, че те ще се разпаднат на П и П прим, по-скоро ще ги глътне ДБ, отцепниците от ПП ще ходят в ДБ. И такива процеси ще настъпят, но те биват съзнателно и строго спирани в момента от лидерите заради местните избори наесен. С отпадането на този мотив не виждам нищо, което да ги съединява", казва Райчев. Според него "ПП не са в състояние да мислят дългосрочно, защото въобще си представяха, че с всеки нови избори ще вървят слънчево нагоре."

Но това очевидно не се случва, защото на последните избори заедно в коалиция двете формации ПП и ДБ набраха по-малко, отколкото само едната на предишния вот.

Райчев твърди, че "не толкова "Възраждане“ могат да станат втора сила, колкото ПП могат да станат трета". "В момента ГЕРБ имат стабилизиран електорат от 650 000, 600 000 събират ПП и ДБ и вървящото нагоре "Възраждане“ с 350 000. При определени обстоятелства те биха могли да вдигнат до малко повече от 400 000", смята той.

Социологът предвижда, че може да има кабинет с премиер Асен Василев или акад. Денков. Предсрочните избори според него са с вероятност 40%.

Андрей Райчев се спира и върху пречките за съставяне на кабинет между първите две политически сили в парламента.

"ПП, например, трябва да обяснят на привържениците си как така, след като 2-3 години се бориха срещу "диктатора и крадеца“, както наричаха Борисов, сега той изведнъж се оказва приемлив партньор.

Борисов пък трябва да обясни на своите как хората, които го арестуваха, изведнъж се оказват подходящи за общи действия.

Но от друга страна, като че ли маневрата, която Борисов е замислил или поне им предлага, е да се откаже от своя мандат и да им даде мандат - цена, която ще плати за своето окончателно излизане от изолация.

Убеден съм, че за Борисов сега по-важен от въпроса за властта е въпросът за излизане от международна изолация.

Не мога да си представя как ПП-ДБ ще откажат, но ако откажат, нещата наистина отиват на зле. Може и план Б да се включи, но пак зависи от международния фактор, твърди Андрей Райчев.

Според анализатора лидерите на ПП са "са новаци в политиката и правят елементарни грешки". Райчев припомня как преди два месеца съпредседателят на ДБ Христо Иванов е излязъл с предложение - да се сложи на масата правосъдната реформа, проблемът за главния прокурор, като съгласието около тези проблеми да стане аргумент за съставяне на някакво тип техническо, експертно правителство.

"Това предложение на Иванов беше най-умното, защото даваше възможност за последователна политика за ПП-ДБ. Вместо това обаче ПП отказаха, смятайки, че ще постигнат победа на изборите. Не осъзнаваха два факта - първо, че нямат съюзници. Изпокараха се с БСП и с ИТН, "Възраждане“ не ги понася, както и ДПС. И единственият им възможен съюзник въобще е ГЕРБ. Вторият факт, който не оцениха, е, че намаляват, не са в ситуация вс​​еки следващи избори, както "Възраждане", да им носят още гласове. Не прецениха риска, не приеха предложението на Христо Иванов да позиционират правителство върху правосъдната реформа и се докараха до ситуация да приемат някакво "ние“ през ГЕРБ.

Това е изненада за ПП, оказаха се слаби шахматисти в политическата игра и сега буквално се чудят какво да правят", казва още Андрей Райчев.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.