close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Съдебните битки на Тръмп с опасни последици за изборите в САЩ
©
14:48 / 05.02.2024
193
Предстоят критични дни в множеството съдебни битки на Доналд Тръмп. Предстоящи съдебни решения и предстоящи процеси може да се окажат съдбоносни за кампанията на републиканския фаворит през 2024 г. и за личното му богатство. Правомощията и ограниченията на президентството и дори конституционната демокрация на Америка ще бъдат оформени от всичко, което ще се случи след това. Сблъсъкът между президентските избори през ноември и необикновената плетеница от правни задължения, процеси, съдебни обжалвания и тестове на върховенството на закона на Тръмп се задълбочава, докато той затяга хватката си върху номинацията на републиканците. Няколко граждански дела вървят към приключване с болезнени финансови последици за бившия президент. Но има все повече признаци, че неговата стратегия за забавяне, предназначена да отложи пълната отговорност до след изборите, може да работи на няколко криминални фронта. Получените прецеденти ще отекват, докато Америка остане република.

Тръмп, неговите адвокати, политически опоненти и конституционни учени са подготвени за много важни предстоящи събития. В четвъртък Върховният съд ще изслуша устни аргументи относно решение на Върховния съд на Колорадо да изхвърли Тръмп от гласуването, съгласно забраната на 14-та поправка. Това следва нападението на тълпата от неговите поддръжници на 6 януари 2021 г., подбудено от фалшивите му твърдения за изборни измами през 2020 г. Случаят е от голямо значение за изборите през 2024 г. и за това, как ще протекат бъдещите избори. Върховният съд нямаше друг избор, освен да се намеси, тъй като няколко щата заеха противоположна позиция и отказаха да премахнат Тръмп от гласуването, а различните правни решения заплашват да предизвикат национален изборен хаос.

Мейн предприе подобна стъпка като Колорадо, но този случай все още не е стигнал до Върховния съд на САЩ. Случаят Колорадо първоначално се разглеждаше като далечна възможност да се противопостави на Тръмп, но вълна от бюлетини до Върховния съд от историци и правни учени показва, че няма да е лесно за съдиите да се справят с ново решение, което отхвърля проблема. Ключово е дали поправката от епохата на Гражданската война се прилага за президентите и дали се изпълнява от само себе си или ще изисква съд, или Конгрес да се произнесе по присъди за бунт. Поддръжниците на Тръмп използват случая, за да опровергаят твърденията на критиците му, че той е заплаха за демокрацията, като твърдят, че изхвърлянето му от гласуването е пряка обида към избирателите и пример за намеса в изборите.

Друг огромен конституционен въпрос е в безизходица в очакване на решение от федерален апелативен съд във Вашингтон, окръг Колумбия, относно широкообхватните претенции на Тръмп за президентски имунитет, който според него го предпазва от наказателно преследване за опитите му да отмени изборите през 2020 г. Решението може да определи дали делото за федерална намеса в изборите на специалния прокурор Джак Смит ще продължи преди изборите. В по-широк план призивите на Тръмп за неограничена президентска власт имат огромни последици за това, как той може да се държи през втори мандат и да трансформира обхвата на самото президентство.

Републиканецът е подготвен за решение по граждански процес за измама в Ню Йорк, насочен срещу него, синовете му и организацията "Тръмп“. Съдия Артър Енгорон вече каза, че е имало повторна измама. Окончателното му решение, което се очаква до дни, се съсредоточава върху въпроси, включително колко ще трябва да плати Тръмп за неправомерно придобити печалби и дали ще му бъде забранено да прави бизнес в щата. Съдебно решение, което възлиза на няколкостотин милиона долара, може да окаже значително напрежение върху паричните резерви и богатството на бившия държавен глава на САЩ.

Тръмп все още търпи последствията на журито в края на миналия месец от 83 милиона долара на писателката Е. Джийн Карол, която го обвини в клевета, след като съдия постанови, че е отговорен за сексуално насилие. Той събира нов правен екип, за да се бори с обжалването, но много правни експерти смятат, че шансовете му да отмени присъдата след процеса са малки. Присъдата е нов финансов удар, който може да умножи загубите му.

Има все повече признаци, че първият от четирите наказателни процеса, пред които Тръмп трябва да се изправи, може да е заради предполагаем опит за подвеждане на гласоподавателите на изборите през 2016 г. по отношение на тайно плащане на пари на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс. Делото, заведено от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, се разглежда от много правни експерти като най-малко сериозната от престъпните заплахи, пред които е изправен Тръмп и следователно може да играе роля в политическите му твърдения, че е преследван по политически причини – разказ, който също може да оформи резултат от други наказателни процеси.

В Джорджия делото за рекет, в което се твърди, че Тръмп се е опитал да открадне изборите през 2020 г. в критично променливо състояние, заведено от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, сега е засенчено от разкрития за личните й отношения с главния й прокурор Нейтън Уейд. Уилис и Уейд миналата седмица категорично отхвърлиха твърденията, че тя се е облагодетелствала финансово от наемането му. Уилис също така твърди, че "непристойните“ обвинения не трябва да я дисквалифицират от ръководенето на обвинението. Тръмп се възползва от драмата, за да обвини в корупция и да поиска делото да бъде отхвърлено. Ако Уилис бъде отстранен, може да възникнат въпроси дали друг прокурор би проследил обвиненията по същия начин, ако въобще продължи.

Друг федерален процес срещу Тръмп за предполагаемата му злоупотреба с класифицирани документи и възпрепятстване в неговия курорт Мар-а-Лаго, номинално е насрочен за май. Но не е ясно дали ще продължи, тъй като адвокатите на Смит и Тръмп са затънали в спорове, включително относно използването на класифицирани материали в случая и дали Министерството на правосъдието е следвало правилно процедурите за възстановяване на секретни материали по време на пост-президентството на Тръмп.

Случаите на Тръмп представляват безпрецедентна национална криза

Мащабът на едновременните дела, пред които е изправен Тръмп, е изключителен за всеки обвиняем. Фактът, че те надвисват над най-вероятния кандидат на Републиканската партия за президент, правят това опасно време за страната. Като се има предвид вихърът от противоречия, който винаги бушува около бившия президент, и ежедневният барабанен ритъм на съдебните дела, протичащи с постепенно темпо, често е лесно да се пренебрегне удивителната реалност на момента и последиците, които има за предстоящите избори и след това. Продължителната жизнеспособност на бившия президент въпреки дълбочината на проблемите, пред които е изправен, е свидетелство за неговата изключителна трансформация на Републиканската партия. Това също говори за умението му да отклонява собствената си опасност в разказ за политическо преследване, което само е обвързало верните му поддръжници по-здраво с неговото движение "Да направим Америка отново велика“. Способността на Тръмп да отложи отговорността със законови тактики за забавяне и да демагогски присъди срещу него сега ще помогне да се реши дали той може да се справи с по-сложната мисия да намали въздействието на своите съдебни процеси сред избирателите на общите избори през ноември.

Последният останал съперник на Тръмп от Републиканската партия, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, сега твърди, че правните преплитания на Тръмп го правят катастрофален избор за нейната партия, като се възползва от новината, че е похарчил повече от 50 милиона долара от комитети за политически действия за съдебни такси. Хейли каза пред Дана Баш от CNN за "Състоянието на Съюза“ в неделя, че е "проблем“, че Тръмп ще прекара повече време в съдебна зала, отколкото в кампания тази година. "Мисля, че американският народ заслужава да знае кои от тези случаи са законни и кои не“, каза Хейли. "Имаме страна в хаос и свят в пламъци. Нуждаем се от президент, който ще ни даде осем години на фокус и дисциплина, а не такъв, който ще седи там и ще разправя как е жертва. Поуката от първичните избори на Републиканската партия досега обаче е, че повечето републикански избиратели нямат интерес да дисквалифицират Тръмп, след като са били убедени в твърденията му за "лов на вещици“.

Шансовете страната да получи пълна отговорност за правните предизвикателства на Тръмп - поне преди изборите - изглежда намаляват. Например, след като първоначално намекна за бързи действия, състав от трима съдии в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия все още не е произнесъл присъда, въпреки че регистрира скептицизъм на изслушване миналия месец относно претенциите за имунитет на Тръмп. Това помага на Тръмп, тъй като забавя основния съдебен процес по федералните избори в краткосрочен план и изгражда по-скоро буфер, който екипът му би могъл да използва, като отдели максимално допустимото време за обжалване пред Върховния съд. В даден момент или календарът на съдия Таня Чуткан може да се напълни, или тя може да реши, че непосредствената близост до изборите означава, че процесът ще трябва да изчака. В петък тя отложи първоначалната начална дата на процеса на 4 март за неопределено време. Докато този ход беше тласък за Тръмп, Чуткан може също да се е опитвал да окаже натиск върху съдиите от апелативния съд за решение, каза Райън Гудман, бивш специален съветник към Министерството на отбраната, пред Ерин Бърнет от CNN. "Така че все пак може да видим решение от Окръг Колумбия, след което Върховният съд да реши дали иска или не да действа и тогава всичко може да бъде върнато на пистата“, каза Гудман.

Как Тръмп разтяга правната система и какво казва за евентуален втори мандат

Има обща нишка във всички сблъсъци на Тръмп със законовата система, която се отнася до неговото лично и политическо поведение и стремежи: нежелание да се подчини на правилата, които ограничават всеки друг американец. В своя граждански процес за измама и в делото за клевета Тръмп често се е държал пренебрежително към съдилищата и техните служители. Той организира изблици на гняв и излизане, които показват презрението, с което гледа на правната система. В делото си за имунитет той изисква всякаква власт, но не и абсолютна власт като президент - както за да го освободи от куката за опит да отмени изборите през 2020 г., така и очевидно като основа за това, което обещава, ще бъде втори мандат, посветен на "възмездието“, което той би искал да води с гаранция, че няма да бъде възпрепятстван от Конституцията и закона.

Застъпничеството на Тръмп за правомощия, които всички предишни президенти не са имали, представлява пряко предизвикателство към основополагащите идеали на Америка, тъй като страната е родена от отхвърлянето на неоспорима фигура от изпълнителната власт - британски крал - с неоспорима власт. Грабването на властта на бившия президент в светлината на нападението му срещу изборите през 2020 г. в опит да остане на власт кара президента Джо Байдън да закотви кампанията си в борбата за спасяване на демокрацията. "Това не е просто кампания. Това е по-скоро мисия, не можем да загубим тази кампания за доброто на страната“, каза той на хората от кампанията в Уилмингтън, Делауеър, в събота. Със своите правни маневри Тръмп показва, че разбира и последиците от тези избори – такива, които биха могли да му дадат значителни правомощия като президент да покрива или отхвърля много от правните заплахи, пред които е изправен, и да се държи на поста си без бъдеща отговорност.

Стивън Колинсън, CNN 
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.