close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Трифонов и Петков в жестока битка за шеф на БНБ
©
13:00 / 23.03.2022
187
Слави Трифонов и Кирил Петков влязоха в челен сблъсък за овладяване на един от най-важните постове в държавата, който засега е останал извън политическите боричкания - този на шефа на БНБ.

Напук на коалиционното споразумение, което изрично изисква да се излиза с единни кандидатури по такива стратегически властови сектори, от ПП и ИНТ номинират различни имена и вече втора седмица не само не постигат съгласие, но и задълбочават разминаванията си. Прави впечатление, че сякаш между коалиционните партньори върви безмилостна търговия за постове - ако ИТН отстъпи БНБ - ще получи КФН, или ако ИТН иска БНТ, - да отстъпи от БНБ. И т.н.

Снощи в 20.00 часа премиерът Кирил Петков свика спешно заседание на лидерите на четирите партии, влизащи в състава на правителството, по една единствена тема - изборът на нов управител на БНБ, написа Епицентър.бг. Заседанието продължи до полунощ, но съгласие не е постигнато.

От "Продължаваме промяната" предложиха Андрей Гюров за управител на БНБ, обяви тази сутрин депутатът Венеция Нецова-Ангова, член на две парламентарни комисии - икономическата и бюджетната.

"Ние приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света", каза Нецова.

Още вчера обаче  стана ясно, че тази номинация не се ползва с общо съгласие.

Последва изявление във фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че партията му ще номинира за поста председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, който от две седмици е кандидат за този пост.

Днес е последният ден, в който е възможно да се номинират кандидатури за гуверньор на БНБ - на мястото на Димитър Радев, чийто мандат изтече миналия юли. Парламентът гласува специална процедура по избора, а срокът за номиниране беше удължен веднъж - със седем дни, поради липса на кандидатури.

От месец обаче става все по-видимо, че изборът на наследници на просрочилите мандатите си членове на УС на БНБ (не е само Радев) ще нажежи политическата атмосфера, от от няколко дни това нажежаване вече е до степен на разрив в управляващата коалиция.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.