close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Тъмни облаци над "облачната" партия
©
10:18 / 19.04.2022
209
Продължаваме промяната" наистина е най-голямата партийна иновация в България. Тя се учреди четири месеца, след като дойде на власт. Но ще стане факт в партийно-правния мир евентуално към 5-ия или 6-ия си месец, когато бъде регистрирана от съда и получи акта си за раждане. Дано дотогава още е управляваща, за да не направи още една иновация - да стане първата партия, която е била на власт като ембрион и е слязла от власт, преди да се е родила, пише Веселин Стойнев в коментар за "Дойче веле"

Иронията настрана, но учредяването на партията има и предизборна задача. Ако се стигне изведнъж до предсрочни избори, движението около Кирил Петков и Асен Василев да може да участва само, а не повторно да ползва регистрацията на фантомни партийки, на които да плаща с част от собствените си депутатски места и субсидия. Пък и другата есен има местни избори - без легална структура реденето на листи ще прилича на централизиран хепънинг с изнесени представления по места.

Учредяването на ПП в Пловдив впрочем си бе хепънинг с асорти послания - от буквален прочит на по-малко известни пасажи на Макиавели, през себеизтъкване на тема увеличените заплати на медиците до напомняне за ежедневната кал, която се изсипва върху главите на ръководителите на Промяната. Основното оправдание общо взето гласеше: Не знаехме къде се намираме и какво да правим, ама има много за чистене и цяла държава за оправяне и няма как без грешки. Форумът отправи обаче ясното послание, че промяната продължава напред в преследването на "правилните неща" - дори ако трябва управляващата коалиция да е нестабилна или краткотрайна, а мандатоносителите да се окажат "неуспешни".

Политическият ентусиазъм и воля, подплатени с все още високото доверие на поддръжниците, остават основния капитал на "Продължаваме промяната". Той обаче неизбежно ще се топи и ерозира, ако управляващата коалиция губи единна посока и хаби повече енергия за самото си съществуване, отколкото за реално управление. Особено ако не се постигат видими от всички резултати и не се осигури политическа стабилност поне докато войната в Украйна и инфлацията са най-непосредственият риск пред държавата.

Затова след поемането на управлението знаенето и моженето стават по-важни от желанието и волята. Когато вече си на власт, решаващото е да знаеш кои са правилните неща и да можеш да ги осъществиш. И това не е толкова експертна, колкото политическа работа. Защото реализацията на политики изисква политическо умение и технология за прокарването им. А то предполага добра публична комуникация и осигуряване на коалиционна подкрепа в необходимия времеви хоризонт. Означава и кадрово обезпечаване - ученето в движение е ако не самоубийствено, то поне неефективно. То изяжда оскъдния времеви ресурс на всеки управляващ - не само заради часовника на мандата, а защото обществената подкрепа по правило малко или повече започва да се топи.

Чрез партийно строителство "Продължаваме промяната" ще наваксва в крачка управленско ноу-хау. Което няма да е класическото изграждане на партия, защото това изисква много усилия и енергия, каквито не достигат, когато си на власт. А и на лидерите на ПП партийно-организаторската работа очевидно не им е по сърце. IT терминологията описва най-добре профила на новоучредената формация - "облачна". По думите на съпредседателя ѝ Асен Василев, това значи "всички наши симпатизанти, където и да са те, да участват основно онлайн в партията, без да създаваме тромави структури с много офиси".

Вярно, че партиите отдавна не притежават мащаба, който имаха преди 2-3 десетилетия. А и най-големите днес - тези "с много офиси" като ГЕРБ - са послушни хоризонтални структури на вертикала. По-малки формации вдясно и вляво, като "Да, България", ДСБ и БСП, притежават партийни мрежи с реален партиен живот, в който тече борба за идеи и за постове. При тях партийната политика в много по-голяма степен е резултат от натиск отдолу, от конкуренция и ожесточена борба за изкачване по партийната стълбица, отколкото в лидерските партии.

Ще се превърне ли ПП в пълнокръвна партия? Онлайн участието не отменя интензитета на партийния живот - това е само една съвременна форма на комуникация, която някои партии отдавна активно използват. Големият въпрос на партийния живот е демократичното формулиране на политически позиции, делегирането на лидерство и носенето на отговорност пред партийните членове. Ако една "облачна структура" не осигури демократично участие и демократична отговорност вътре в себе си, тя ще е мимикрия на пълнокръвна партия, спазвайки само уставните изисквания, наложени от Закона за политическите партии.

Опасността е ПП да си остане шапка от стихийно събран елит от министри, депутати и други висши управленци, рекрутиран на базата на приятелски кръгове, познанства и чрез партийно номадство, който се обновява и допълва по вертикала, а по хоризонтала разчита на маса от членове и симпатизанти с права на ръкопляскащи и евентуално на жалбоподатели.

Такава формация просто ще замени досегашната маркетингова шапка - на мандатоносител, слязла вече малко по-ниско в облаците под тежестите на управлението. Но няма да реши въпроса как успешно да се продава политика при дефицит на политическо производство.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.