close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Забравен включен микрофон издава терзанията на Христо ,Корнелия и Тошко
©
17:37 / 22.07.2022
389
"Спорният въпрос на практика се движи около изменението на Закона за КПКОНПИ и е в две посоки – ПП казаха: искаме този закон да бъде приет като предварително условие, затова да приемат подкрепа от ИТН.

ИТН казват: ама, приемаме го знаково на първо четене, обаче второто четене ще го гласуваме след като има избран кабинет, с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят.

"Но Тошко казва - "не, не ние ще гласуваме за КПКОНПИ след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после да ... отидем на избори, а вие да я контролирате.“ 

Това скандално обяснение прави съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на заседание на парламентарната си група в една от залите на парламента, но забравени камери и микрофони направиха сбирката публична. За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ.

Камерите се оказаха забравени заради отложена та комисия за Gemcorp, която трябваше да се проведе там. Гафът не е умишлен, но може да торпилира преговорите за кабинет.

В БСП вече са взривени от чутото, а Нинова е изумена.

На заседанието Христо Иванов отчита пред колегите си как протичат консултациите за съставяне на кабинет.

Иванов изразява недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции.

Двамата съпредседатели на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов са се примирили, че се върви към избори - вероятно на 16 октомври. ДБ ще решат какво да правят след като е ясен кандидатът за премиер, засега се опитвали да са дистанцирани.

ПП искали закона за КПКОНПИ като предварително условие за съставяне на кабинет, ИТН обаче имат друго изискване - приема се знаково на първо четене, но второто да е след като се избере кабинет. Аргументът бил необходимостта от много корекции. Според Иванов компромис можел да се намери, защото и парламентарната група на "Промяната" признала, че може да има някакви поправки.

Позитивно било, че има процес, ПП вече спрели да отказват разговори с ИТН. Според Иванов е трябвало ИТН, ако не си сменят председателя, то поне да не го излъчват в преговорния екип, и освен това да се откажат да имат министри.

Всичко това може да доведе до късо съединение, когато Асен Василев трябва да разговаря с Тошко Йорданов и когато се заговори за постове, заявява Иванов пред депутатите от ДБ.

Десните предложили бъдещият премиер да има по-голяма възможност за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия, Нинова обаче не искала, посочва Иванов.

"Междувременно самите ПП, в лицето тук на парламентарното им крило, не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Т.е. в съдържателната част на аргумента на ИТН – може да се намери компромис по нея. Но Тошко казва - "не, не ние ще гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която вие после да ... отидем на избори, а вие да я контролирате.“ Нали съвсем така от Тошко Йорданов.

На следващ етап, това което предстои е сега в неделя, в 6 ч. в МС среща, с Кирил и Корнелия, на която да обсъдим проектопрограмата и другата седмица, по графика на Корнелия, следват разговорите за персонален състав и структура на МС.

И последно - днес имахме среща, на която Корнелия се хвана за измененията в КЕВР, т.е. за решението на КС, което наистина, неговият ефект е, че то възстановява Иван Иванов на поста. Корнелия се хвана за това и каза – ние спешно трябва да изберем председател , с това практически се реши въпроса, колко дълго време може да държи мандата. Казвайки, че на база на калкулации, които ПП са направили е реалистично гласуването на нов председател на КЕВР може да се състои на 12 август. т.е. Тя е национално отговорна, за да може да се избере председател на КЕВР, ще държи мандата до 15 август, както е съобщила междувременно. Като за целта ще трябва да се вкара решение, с което НС да си отложи отпуската отпуската. Това е, което аз мога да добавя към фактологията. Ако нещо пропускам фактологично, от това което вчера се говори, Владо и генералът да добавят.

Христо Иванов продължава: От гледна точка на оценката на тази фактология, мога да кажа следното нещо: Корнелия го раздава все едно тя, така изглежда, че иска да състави правителство, но виждам следните проблеми. От една страна това, което е позитивно, е че има процес. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха "меки китки", защото не допускаха възможността да се разговаря с ИТН.

Това означава, че те вече не могат да кажат ИТН са 100% мафия, а ние сме сто процентово бели. Тоест нещата започнаха да се размиват от което една позиция тяхна, която отхвърля възможност за съставяне на кабинет става по-трудна.

Това е така да се каже новина или ефект от това, което се случва в полза, а покачването в това да има правителство. В обратната посока, обаче Корнелия Нинова на практика не е свършила важни неща. От моя гледна точка беше важно изначално да се постави въпросът за това, кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво.

ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват негативите, които до сега имаха и срещу това беше умно да се каже, ако няма да си смените председателя на групата, то поне излъчете друг преговорен екип. Освен това, хайде изначално да кажем, че вие няма да имате министри.

В един момент Корнелия казва, че не знае дали няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде министър. Тоест възможността да се адресира основния проблем на ПП свързан с това, с кого говорят и това кои ще са министрите на Слави. Щото тооттам започва целият проблем – това са министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората на които той има доверие.

Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и очаквам, че този проблем ще доведе до силен блокаж на втори етап, нещо което видяхме и на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и започнаха да се държат по същия начин - нагло, арогантно и т.н. Тоест за мен Корнелия не знам, защо може би от недомислица е пропуснала важна възможност при преговорите да изчисти важни проблеми които остават и подозирам че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение – фатално.

От сорта на това, когато Асен Василев ще трябва да разговаря с Тошко Йорданов или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще трябва да заеме, защото тази тема... или кои са министрите на Слави. Причината Корнелия да го прави това нещо, че ако тя смени формулата как трябва да се състави кабинет - да определим един премиер и да му дадем повече възможности, той да си определи екип, това намалява нейните шансове да бъде в състава на министерски съвет и тя затова не иска да влиза в такъв тип предварителен разговор.

Казвам това, защото го виждам като фактор, който поддържа високо конфликтен потенциал, може и да се случат други неща, но като цело с генерала като излязохме днес от тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар за който говорим ще бъдат на 16 октомври, просто да си помислите.

Това е, което аз мога да кажа чисто политически. Генерале, Владо, нещо ако искате да допълните като впечатления, наблюдения и анализи, обръща се Христо Иванов към съпредпреседателите на ДБ.

Кажете колеги, какво мислите за нашето позициониране и прочее.

Сега нали ние си настояваме, че първо ние участваме в разговорите чисто с информационна цел, реално ще влезем в преговорите когато имаме излъчен министър-председател, че нашите колективни органи едва накрая ще вземат решение дали подкрепяме и под каква форма и до каква степен. Тези всичките словесни еквилибристики са важни да ги повтаряме, за да поддържаме все пак някаква дистанция от този целия процес, не че нали пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни оставят много луфт, но все пак колкото е възможно да го поддържаме. Тези неща са важни да се кажат, че държим мандата не е на определена политическа сила, третия мандат е технически, че това не е на политическа формация която има собствено право да състави политическо управление и т.н. Тези всички неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво в крайна сметка ще се конфигурира, ако изобщо.

Основният проблем е ПП и ИТН, подчертава Иванов.. Това е което аз мога да кажа, кажете вие как ви изглеждат нещата, имате ли въпроси и прочее.

Депутатка от ДБ взима думата: Ако това е сценария, към който се движим – избори, който изглежда непреодолим.

Христо Иванов: Описвам ви различни фактори. Не мога да кажа към какъв сценарии. Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито на Тошко и Ивето, нито честно казано на Корнелия.

Депутатката продължава: Мисълта ми беше, че започваме да плащаме цена за нещо, което изглежда да не се случи. До скоро беше да плащаме цена за нещо, което има вариант да се случи и тук според мен вече трябва да се намерят някакви баланси.

В този момент в залата се чува, че записът по “Дарик“ не е спрян и се излъчва в ефира. Христо Иванов казва, въпросът е да се махне от сайта на “Дарик“ и пита как са го видели. В този момент звукът спира.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.