close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Заплаха от нов проект при нови избори
©
10:36 / 07.03.2024
596
$Имахме дефектна конструкция на управление, поставена на плаващи пясъци. Добре ще е, ако сега има шанс да се променят нещата и да се изгради стабилна конструкция. Премиерът Денков избърза с тази оставка на правителството и така се връщаме в изходната точка на конфликта между партньорите, които отново се превръщат в противници", заяви по Нова ТВ антропологът Харлан Александров Той изтъкна, че и двата субекта в управлението са много различни и с различни визии и светоглед. "В настоящата ситуация всеки от лидерите говори на своите избиратели. Не е възможно при такава омраза и противопоставяне, без коалиционно споразумение и ясна рамка да се случи съвместно управление", допълни анализаторът. 

Александров посочи, че разговорът за прокуратурата е битка за властта. Важно  е кой контролира репресивния апарат и заради това са възможни скандали и разминаване  в позициите.

Той коментира и версията, че Румен Радев ще оглави политически проект. "Става дума за силно  популистка вълна, която няма да е от мащабите на Симеон или Борисов. Ако отидем на избори има риск да се тръгне към нещо подобно като експеримент, но той няма да има устойчиво значение за страната", смята Александров.

"С оставката на премиера Денков нещата се форсираха. Лидерите трябва да седнат много бързо, ако ще водят разговори, и да решат - отиваме ли на избори или ще има нова версия на т.нар. сглобка, каза в интервю за БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

Според нея президентът няма аргумент да бави процедурата, но се съкращава възможността политическите лидери да водят сложен разговор.

"Бойко Борисов в момента е в по-силна преговорна позиция. ГЕРБ логично ще искат да променят конфигурацията на Министерския съвет", отбеляза тя.

"С меморандума позволиха на Борисов да даде контраоферта, развързаха му ръцете. С този прибързан меморандум си затвориха възможността общ документ да бъде изработен на база на лидерски разговори, в които ГЕРБ нямаше да бъдат в толкова силна позиция."

"ПП-ДБ избягваха доста време подписването на коалиционно споразумение. С месеци си чупим езика и казваме "сглобка" и "некоалиция", посочи социологът.

"За хората това е коалиция, не е "некоалиция", "сглобка" и т.н. В общественото мнение това е коалиция."

"Ако партиите и лидерите смятат, че ще заблудят своя електорат, това са излишни игри, които затормозяват държавата", изрази мнение Славкова.

"Усещането в последните два месеца е, че разговорът слиза на ниво, свързано с постове, отколкото политиците да говорят за реформи", допълни тя.

"Фоново се създава усещането, че вероятността да отидем на предсрочни избори стои на дневен ред", коментира Евелина Славкова.

В социологическите проучвания ГЕРБ запазва стабилни електорални позиции, но без голяма периферия, при ПП-ДБ се отчита спад от септември насам, каза още социологът. По думите ѝ, при евентуални предсрочни избори ГЕРБ ще бъдат в по-добра изходна позиция заради твърдото ядро, а ПП-ДБ ще бъдат в по-неизгодна ситуация.

Много е добре политическите партии да калкулират тази "заплаха" – нова политическа партия. Намираме се в контекста на "отвращение към това управление с близо 20% подкрепа на кабинета "Денков" и много ниско одобрение към Народното събрание", подчерта Славкова.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.