close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Защо Путин си изтърва писалката в Ереван
©
14:52 / 25.11.2022
269
"Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран след изненадваща реакция на Никол Пашинян“. Така съветникът на украинския вътрешен министър и бивш депутат Антон Герашченко коментира ситуацията около отказа на премиера на Армения да подпише заключителната декларация на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Ереван.

Създадена на 15 май 1992 година, след разпада на Съветския съюз и Варшавския договор, с участието на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Русия, която има доминираща роля в  договора, може да се приеме символно като "руско НАТО“.

В Ереван в сряда стана предаването на председателството от Армения, която беше начело през последните три години, на Беларус. На срещата на високо равнище присъстваха държавните глави или министър-председателите на страните-членки, на кръглата маса сред участниците беше и Владимир Путин, съобщава Offnews.bg.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко представи визията за беларуското председателство и за бъдещето на ОДКС. "Ако не дай си Боже Русия загуби в тази операция (войната в Украйна –бeл. рeд.) и рухне, под развалините на Русия ще се окажем всички ние“, заяви Лукашенко. Той бе категоричен, че всички страни-членки трябва да се подкрепят безрезервно. 

Визията на беларуския авторитарен лидер за бъдещето на организацията предвижда облекчен режим за преминаване на военни части на една страна през територията на друга. В речта си Лукашенко каза, че са постигнати договорености по 15 от 17 пункта и поиска от премиера на Армения Никол Пашинян да потвърди изрично.

Реакцията на Пашинян обаче очевидно изненада Лукашенко и Путин, след като вместо да подпише заключителната декларация, Пашинян каза само "спасибо“, след което го повтори още веднъж. Путин хвърли писалката пред себе си, а Лукашенко разпери ръце безмълвен срещу арменския премиер, показват кадри, публикувани от Герашченко.

Причината, поради която Ереван е решил да не подпише документите, според Пашинян е липсата на политическа оценка от страна на ОДКС на "агресията“ на Азербайджан срещу териториалната цялост на Армения. Става дума за инциденти на границата на двете страни на 11 май и 14 ноември 2021 г., както и на 13 септември 2022 г., посочи арменският премиер, в резултат на което Азербайджан "окупира" около 140 кв. км. км арменска територия.

"Потискащо е, че членството на Армения в ОДКС не възпря Азербайджан от агресивни действия и всъщност до днес не успяхме да вземем решение ОДКС да отговори на агресията на Азербайджан срещу Армения. Тези факти нанасят големи щети на имиджа на ОДКС както вътре, така и извън нашата страна. Затова аз смятам това за основния провал на председателството на Армения в ОДКС“, изтъкна Пашинян на заседание на Съвета на ОДКС.

Малко преди Пашинян да откаже да сложи подписа си под заключителния документ Лукашенко се хвалеше, че напук на твърденията на Запада, че ОДКС е хартиен тигър, всички, в това число и западните лидери забелязват организацията и виждат, че тя е сила. 

По-рано тази есен раздор се появи и във военните структури на организацията, след като Армения, Киргизия и Казахстан отказаха да участват в ученията на ОДКС "Нерушимо братство“.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.