close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Здравко Димитров събира ново мнозинство в ОбС заради ГЕРБ и заема
©
13:47 / 17.06.2021
576
Формално Здравко Димитров е кмет на ГЕРБ, но след почти две години управление е ясно, че не ГЕРБ управлява града, а икономически кръгове зад кмета. Пречка за това задкулисно управление е самата група на ГЕРБ в Общинския съвет, която не винаги е съгласна с действията на "своя“ кмет и няколко пъти успя да блокира решения, които устройват единствено някои бизнес кръгове.

Изправен пред угрозата на един провален мандат, Здравко Димитров търси начини да преодолее съпротивата на ГЕРБ. "Ако не теглим заем, трябва да вдигаме данъците“, заплаши Димитров в последната си публична изява. И при гласуването за кредита ще се види кой иска Пловдив да се развива и кой не, продължава Димитров.

Групата на ГЕРБ в ОбС все още няма категорична позиция за заема. "Когато говорим за нещо, което е твърде голямо за мащабите на Пловдив – за 113 милиона заем, нещата са малко по-различни. Оценяваме това, че в момента ситуацията на финансовите пазари е подходяща. Но ние не знаем всички детайли, тъй като нямаме мандатно писмо от финансиращата институция с конкретика. Срокът за възвращаемост е доста амбициозен - 20 години. Заемите, които в момента община Пловдив обслужва, са максимум до 10 години. Тежко е като решение, защото става въпрос за 3-4 мандата от сегашния", коментира лидерът на ГЕРБ в града Иван Тотев, който втвърди тона към управлението на Зико.

Димитров е наясно, че решението за огромния кредит и как ще се развива Пловдив е в ръцете на Тотев. Затова кметът прави отчаяни опити за преодолее зависимостта си от групата на ГЕРБ с формиране на ново мнозинство. Димитров ще разчита на левите земеделци на адв. Георги Колев, на групата на Георги Титюков  "Кауза Пловдив“, на групата "Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева, водена сега от Ивелин Парасков, както и на ВМРО, където вече е Владимир Кисьов.

Към тази формация, чието неофициално име е "Обединение за Пловдив“, със сигурност ще се присъединят Георги Величков от "Ние, гражданите“ и Стефан Аксиев от "Воля“.

Тази формация има и по-далечна стратегическа цел – да издигне за втори мандат Здравко Димитров, тъй като номинирането му от ГЕРБ вече е невъзможно. През това време той ще е почти скъсал с ГЕРБ  и  ще се обяви за съпричастен с "Обединение за Пловдив“, както през 2015 година се яви като кандидат на Реформаторския блок срещу ГЕРБ.

Действията на Димитров напълно компрометират усилията на ГЕРБ да запази позиции в града и да има кандидат за кмет през 2023 година. Твърде е възможно с наближаване на местните избори партията да се разграничи от кмета си, ако иска да намали политическите щети в Пловдив.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.