close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Зеленски: Украйна ще отбелязва два пъти Деня на победата
©
18:12 / 09.05.2022
164
Много скоро в Украйна ще се отбелязват два Дни на победата. А за някои няма да остане и един. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение на страницата си във фейсбук по повод 9 май.

На 24 август 2021 г. цялата страна отпразнува 30 години от нашата независимост. Нашите войници, нашите защитници, нашето оборудване се движиха по "Крешчатик", нашата "Мрия" летеше в небето. Няма нищо по-опасно от злобен враг, но няма нищо по-отровно от престорен приятел". Това са думи на великия украински философ Григорий Сковорода. На 24 февруари ние осъзнахме тази истина, когато престорен приятел стартира война срещу Украйна.

Това не е война на две армии. Това е война на два светогледа. Варварите, които започнаха тази война, обстрелват музея на Сковорода и вярват, че техните ракети могат да унищожат нашата философия. Тя ги дразни, тя е непознато за тях, тя ги плаши. По своята същност тя гласи, че ние сме свободни хора, които вървят по свой път.

Днес нашият път ни отреди да участваме във война и ние няма да дарим на никого и парче от нашите земи. Днес празнуваме Ден на победата над нацизма. И няма да дарим на никого и частица от нашата история. Гордеем се с нашите предци, които заедно с други нации в антихитлеристката коалиция победиха нацизма. И няма да позволим на никого да анексира тази победа, да бъде присъединена.

Нашият враг мечтаеше, че ние ще откажем да отбележим 9 май и триумфа над нацизма. За да може думата "денацификация" да има шанс. Милиони украинци се бореха срещу нацизма и преминаха през трудни и продължителни премеждия. Нацистите бяха прогонени от Луганск, Донецк, Херсон, Мелитопол и Бердянск. От Ялта, Семфиропол, Керч и целия Крим. Мариупол бе освободен от нацистите.

Те изхвърлиха нацистите от цяла Украйна, но градовете, които споменах, са особено вдъхновяващи и днес. Дават ни вяра, че ще прогоним окупаторите от нашите земи.

В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще спечелим. Какво е предимството ни пред врага? Ние сме чели с една книга повече от тях - книга за историята на Украйна. Ние сме преминали през различни войни, но всички те са имали един и същи финал. Куршуми и бомби бяха посяти по цялата ни територия, но нито един враг не пусна корени.

Вражески колесници и танкове преминаха през полетата ни, но те се оказаха безплодни. Вражески стрели и ракети летяха в небето ни, но нито една от тях не успя да го засенчи. Не съществуват окови, които да завържат свободния ни дух. Не съществува нашественик, който може да управлява над нашите земи. Рано или късно ние ще спечелим. Въпреки ордите, въпреки нацистите, въпреки смесицата, срещу която в момента се борим, ние ще спечелим, защото това е нашата земя.

Защото някои се борят за бащата-цар, фюрера, партията и шефа, а ние се борим за родината. Никога не сме се били за други, винаги за себе си, за своята свобода, за своята независимост. Така че победата на нашите предци да не е била напразна. Те се бориха за нашата свобода и победиха. Ние се борим за свободата на нашите деца и затова ще победим. Никога няма да забравим какво направиха нашите предци във Втората световна война. В която повече от 8 милиона украински загинаха. И всеки пети украинец не се прибра у дома. Общо 50 милиона души загина в тази война.

Ние не казваме "може да се повтори". Защото само лунатик може да желае да повтори нови 2194 дни война. Само този, който повтаря ужасяващите престъпления на Хитлеровия режим днес, следвайки нацистката философия. Той е обречен. Защото бе прокълнат от милиони предци, когато започна да имитира техния убиец. И затова той ще загуби всичко. Много скоро в Украйна ще се отбелязват два Дни на победата. А за някой няма да остане и един.

Победихме тогава. Ще победим и сега! И "Крешчатик" отново ще види парада на победата. Честита победа над нацизма! Слава на Украйна!
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.