close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Алфа рисърч":Победителят е ясен и на двата избора
©
12:26 / 06.06.2024
817
ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на вота в неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч".

"Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %,

БСП- 8,1%, ИТН - 6,2%.

Под прага за влизане в Народното събрание, който е 4%, остават "Синя България" с 3.3% и "Солидарна България" с 2.4%. Около 2.5-3% от анкетираните са обявили, че ще гласуват с "не подкрепям никого".

Три партии ще се борят за второто място на предсрочните парламентарни избори и до последно няма да се знае как ще се разпределят позициите им.

Анализът на "Алфа Рисърч" показва, че "Продължаваме промяната - Демократична България" търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на кампанията с два пункта по-малка подкрепа в сравнение с месец по-рано.

"Възраждане" е сред малкото партии, които бележат ръст по време на кампанията, като успява да откъсне подкрепа от "Солидарна България", БСП, "Има такъв народ" и някои от по-малките националистически формации, но на свой ред губи избиратели от новопоявили се партии в тази ниша.

Социологическата агенция отчита и лек спад в подкрепата за БСП, но очакванията са това да е единствената парламентарно представена партия от лявото политическо пространство.

Впечатление прави мобилизацията сред симпатизантите на "Има такъв народ" в хода на кампанията, като партията на Слави Трифонов увеличава резултата си, макар и с малко, спрямо началото на кампанията. Както обичайно зад тях застават антисистемно настроени избиратели, желаещи да изразят своеобразен наказателен вот, отбелязва агенцията.

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до бариерата от 4% за влизане в парламента е един от новите участници в надпреварата - "Синя България" (3.3%). Коалицията се очертава като алтернатива за разочарованите десни избиратели. Към нея се насочват бивши гласоподаватели и на ГЕРБ, и на "Продължаваме промяната - Демократична България", предимно от столицата.

"Така настоящото проучване потвърждава регистрираната от "Алфа Рисърч" още на старта на кампанията тенденция, че вотът в столицата, където ерозията в подкрепата за водещите партии е най-осезаема може да се окаже ключов за крайния резултат", допълват от агенцията.

42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите.

"Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите. За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните, или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите", каза Вълчев.

По-голямата част от анкетираните - 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

"Ще имаме една динамика до последно", коментира още Павел Вълчев.

"Завишеният интерес се дължи на играчите по крилото, които са по-малки, но събуждат интерес към участие в изборите", обясни той в сутрешния блок на БНТ.

 За Европейските избори, електоралните нагласи изглеждат по следния начин: 

ГЕРБ-СДС - 25%, 

ПП-ДБ - 15,9%, 

"Възраждане" - 15,7%,

 ДПС - 14,1%, 

БСП - 7,9%, 

ИТН - 5,9%.

От "Алфа Рисърч" обобщиха, че към момента, хората на Слави Трифонов от ИТН, вкарват един евродепутат.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.