close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Амбициозният Радев губи баланса
©
15:20 / 16.08.2022
231
Според данните на "Маркет линкс“ общи листи между "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ печелят с 1-2% по-малко избиратели, отколкото ако се явят поотделно, но същевременно не бива да се игнорира процентът колебаещи се избиратели, който може да направи коалицията първа политическа сила. Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria социологът от "Маркет линк“ Добромир Живков.

"Когато се формира нов победител, той винаги има прилив на избиратели, които обичат да гласуват за първата политическа сила“, посочи Живков и уточни, че според анализите им този потенциал може да достигне около 3%.

По думите на социолога това, което казва ПП относно необходимостта от оттегляне на Борисов от лидерската позиция в ГЕРБ съвпада и със заявките на ДБ, че те могат да намерят път към ГЕРБ, но за момента определят като пречка за това присъствието на Борисов начело на партията.

Това е част от предизборната кампания. Неслучайно ПП фокусират своите послания върху лидерството на Борисов, защото те знаят, че това е лидерска партия.

Според социолога рискът от задвижване на процеси на роене вътре в ГЕРБ при евентуално оттегляне на Борисов е доста висок.

Живков коментира определени действия на служебния кабинет като реваншистки и отчете зад това сериозната политическа амбиция на президента Румен Радев.

Не е работа на служебния кабинет да правят ревизия на предишното управление“, смята социологът, според когото това е в прерогативите на едно редовно правителство.

"Този служебен кабинет започва да играе много по-сериозна политическа роля, отколкото е предвидено. Очевидно тук има някаква цел. За мен беше изключително странно да видя как президентът патронира среща във връзка с интерконектора с Гърция. Всичко това са прерогативи на изпълнителната власт“, категоричен е той.

По думите му президентът се нагърбва с доста по-сериозни политически амбиции и започва да дава признаци за загуба на баланс.

"Газовата тема ще бъде политизирана. Българското общество до голяма степен е склонно на компромиси, опасявайки се от икономическите последствия от по-високите цени на газа, но тук трябва да имаме политическо решение“, отбеляза Живков.

Той вижда съществени рискове в това България да бъде припозната като държава, която не спазва определени санкционни разпоредби на ЕС във връзка с Русия.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.