close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
БСП ще се бори с Трифонов, а патриотите се клатушкат
©
12:58 / 25.05.2021
473
"БСП е в много тежка ситуация и прави всичко възможно да има повече гласове. Напълно разбирам това обединение. Не бих го нарекъл "широка лява коалиция“, защото АБВ няма толкова много гласове. Що се отнася до партията на г-н Кадиев, аз почти не съм я забелязал по политическия терен. БСП по-скоро търси символ. Изненадващо се включи и проф. Минчо Христов. Той имаше към 15 000 гласа, дали нямаше повече гласове от АБВ и "Атака“. Това е важно допълнение към БСП. Още повече, че проф. Минчо Христов по-скоро е в профила на онова ляво обединение, което се случва около Жан Виденов. Тоест за БСП е много важно, че го привлича към себе си, защото въпросното ляво обединение около Жан Виденов е много сериозен конкурент. Това е по-скоро символ, отколкото грамадни масиви гласове",заяви социологът Първан Симеонов пред "Фокус". 

"Вляво своя автентична подкрепа имат Дончева и Манолова, но те в случая ще са конкуренти на БСП. Това е смисълът на обединението при БСП – да създаде усещането, образа, тягата, ефекта на снежната топка. Някакво натрупване, натрупване и натрупване. То е по-скоро символно, да не кажа и символично, но пак е важно. Точно в тази посока е и отдръпването на лидерите при "Българските патриоти“. Те търсят символа. Каракачанов го каза по следния начин – проблеми има между лидерите, не и между електоратите и затова лидерите крачка встрани. Това е важен сюжет, който те измислят. Те имат и още един сюжет, който се подхранва от медийния дискурс. Един месец в медиите се говори как те не са влезли в 45-ото Народно събрание, и съответно сега ще се съберат и ще влязат.

Не знам колко е вярно това. Във всеки случай сюжетът, че са се събрали и ще влязат, ще даде увереност на част от избирателите, защото доколкото успявам да разбера, патриотите разчитат на това, че и при ВМРО, и при "Воля“ има сериозни масиви гласове, които останаха под чертата. Там има жива, автентична или по-прагматична подкрепа. Интересно ще бъде и какво ще стане с Кубрат Пулев. Там ще наблюдаваме опит малки партии, без почти никаква електорална тежест, да измислят свой разказ. Не на последно място интересно ще бъде и във въпросното ляво обединение, което претендира за пръв път от много време насам да реабилитира едни течения в политиката, които дълго време бяха непрестижни. Общият знаменател на всичко е обединяването. Това се дължи на факта, че в последния парламент се видя колко много минуси може да има фрагментирането", коментира социологът. 

"Не знам дали могат да се конкурират в истинския смисъл на думата, но лявото обединение може да претендира за част от потенциалните гласове на БСП. Всеки глас ще е важен за БСП. По-скоро шансът на БСП тук е фактът, че коронавирусът почти отшумя. Това може би ще върне част от избирателите, които не гласуваха. На 4 април доста възрастни хора не гласуваха. И обратно – доста млади хора, политизирани от летните протести през миналата година, гласуваха, виждайки нова алтернатива. Младите хора обикновено гласуват за новопоявяващи се протестно изглеждащи формации, каквато е тази на Слави Трифонов. Истинският конкурент на БСП е Слави Трифонов. Ако се замислите, досега Слави Трифонов е "ударил“ БСП поне по три начина. Първият е, че й попречи да е основната опозиционна сила в страната и да монополизира и канализира целия протестен и наказателен вот, както се случи през 2017 г. Тогава БСП беше на крачка от това да победи ГЕРБ.

Този път Слави Трифонов разполови този вот или взе целия и остави БСП само на най-твърдите си привърженици. Слави Трифонов не припознава БСП като агент на промяната, макар че БСП вече от 10-12 години е извън властта в България. Слави Трифонов системно отказва да припознае БСП като агент на промяната. Ако БСП беше припозната и беше пусната да подкрепи кабинет, то тогава правителство вече щеше да има. Румен Радев показва, че тази формула би могла да бъде успешна. В момента формулата е точно такава. Агентите на промяната с известно участие на червената съставка – БСП. Това е служебният кабинет, за който най-вероятно мнозина след 11 юли просто ще си кажат: защо просто същият този кабинет не бъде рестартиран като редовен. Третият начин, по който г-н Трифонов пречи на БСП и в момента, е продължаващото говорене, че БСП е на другия бряг и че коалиция с БСП няма да прави. Това е говорене, което нарежда БСП сред партиите на статуквото, каквато тя несъмнено е, но не трябва да забравяме, че тя беше основната опозиционна сила в последното десетилетие. Няма да е много справедливо да говорим така за БСП. Истинската конкуренция на БСП не е г-н Виденов, макар че и той е опасност. Истинската конкуренция на БСП в политически план се нарича Слави Трифонов", коментира Първан Симеонов.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.