close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Бедствието и преизбирането на Ердоган - какво ще се случи?
©
17:18 / 09.02.2023
181
Броят на жертвите от земетресението в Турция расте главоломно и според първи плахи прогнози може да надхвърли 100 000 души. Ще отнеме години, докато щетите бъдат възстановени. Тази катастрофа ще повлияе и върху хода на предизборната кампания, а може да коства преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише в коментар на Клуб Z.

По ирония на съдбата именно предишното толкова катастрофално земетресение в Турция – това през 1999 година, помогна на Ердоган да дойде на власт през 2002 година. Тогава той обвини управляващата до този момент коалиция, че не може да се справи с последствията от труса. Сега опозицията отправя същите обвинения към него.

За разлика от управляващите през 1999 година обаче, президентът не се опитва да прикрие броя на загиналите, а призна веднага, че трудно може да направи прогноза и че най-вероятно те ще нарастват главоломно.

Въпреки това опозицията сочи Ердоган като главен виновник за големия брой загинали, а сеизмолози се оплакаха, че са предупреждавали за този трус, но никой не ги е чул.

Обвиненията срещу Ердоган са, че за 20-те години, в които управлява, той не е подготвил страната за тази катастрофа, която е предричана многократно от сеизмолозите. Според опозицията Ердоган е харчил бюджета за земетръси безотговорно.

Това обвинение обаче трудно може да бъде доказано. В Турция е въведен "данък земетресение" преди 20 години и с него в бюджета са събрани 81 милиарда лири, предназначени за предпазване от големи щети при трусове. Миналата година според правителството бюджетът за земетресения е бил 100 милиарда лири.

Анкара отпусна тази седмица допълнителни 100 милиарда лири. Тези пари са харчени предимно за защита от трусове, твърдят контролните органи. Така че въпросът не е къде са парите, а дали те са били достатъчни.

В първите дни след земетресението турската държава не успя да организира и прати веднага спасители, а сега те трудно достигат всички засегнати райони. Това се дължи обаче и на разрушените пътища, летища и пристанища.

Ердоган твърди, че към края на тази седмица спасителните акции вече могат да се провеждат безпрепятствено.

Дали това наистина е така? Стотиците кадри от региони, в които хоратане получават помощ и спасители не пристигат опровергават твърдението му. Независимо дали е невъзможно за толкова кратко време да се покрие целият район, или наистина има организационни проблеми, това ще играе основна роля в изборите в началото на май.

При това за Ердоган ситуацията се развиваше добре допреди труса. След начално изоставане в допитванията през последните месеци той успя да навакса и започна да печели одобрението и на ставащата все по-значима средна класа.

Няколко предизборни подаръка му върнаха одобрението на широки слоеве сред избирателите като амнистия за глобите или програма за построяване на нови достъпни жилища. Опозицията, която още не се е обединила около един кандидат за изборите, също го улесни значително.

Сега всичко зависи от това как ще се справят през следващите дни спасителните отряди. Ако Ердоган успее да солидаризира обществото и да се покаже като водач в тази тежка ситуация, това може дори да засили още повече шансовете му, смятат анализатори.

Но лидерът на опозицията Кемал Кирикдоглу успява засега да постави под въпрос лидерството на президента в катастрофата. Опозицията засега владее изцяло социалните мрежи и внушението, че цари пълен хаос, е повсеместно. Което вероятно не е далеч от истината дори и причините за това да са до голяма степен обективни. В социалните мрежи преобладават клипове на спасители и пожарникари от опозиционни градове като Истанбул и Анкара, които спасяват деца от руините.

Не може да се отрече, че турската държава успя за дни да мобилизира спасителна акция на територия, която  може да се сравни с територията на България, но въпреки това общественото мнение засега е на страната на критиците.

Ердоган се опитва да се пребори с това и обеща да построи отново домове за всички бездомни в рамките само на една година. В същото време той призова да се слушат само нарежданията на властите, а не на "провокаторите“. Това е удар срещу опозицията и критици като Киликдароглу, както и ясен знак, че земетресението ще е основната тема на тези избори и от това как ще се справи държавата с щетите зависи дали Ердоган ще бъде избран отново.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.