close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Българското решение - мизерна стабилност или промяна
©
12:40 / 17.01.2023
195
Шансът за съставяне на кабинет при тази конфронтация на политическите сили е малък. За да се стигне до мнозинство някой от лидерите трябва да направи обрат в позицията си, което няма как да се случи. Това коментира политологът доц. Светослав Малинов в студиото на "Добро утро, Европа“. Той очаква промяна след нов предсрочен вот, когато по думите му ще има по-малка политическа цена, която партиите ще трябва да платят.

"Мисля, че щеше да име повече шансове за съставяне на кабинет, ако мандатът беше отишъл при "Демократична България“, но разочарование няма, просто защото познаваме президента Радев. Той е най-близо до БСП и "Възраждане“ и тъй като вторите се изключват по дефиниция, все пак БСП беше единственият шанс“, посочи Малинов.

Не мисля, че някой би могъл да направи нещо кой знае какво ново. Третият мандат е по-скоро на целия парламент. Тук въпросът е как целият парламент би могъл да се обедини около нещо.

"Шансовете винаги при такава конфронтация, която имаме, са най-високи при третия мандат. Първите два мандата бяха обречени. Начинът, по който се стигна до третия мандат, не предполага високи шансове“, коментира политологът и допълни, че ситуацията е предизвестена, защото до изборите през октомври миналата година се е стигнало след тежка конфронтация, която не позволява диалог.

 

БСП междувременно направи много груби стратегически грешки, отдалечавайки се от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Хартиената коалиция или новият Изборен кодекс показва, че БСП е готова на много сериозно сътрудничество с ГЕРБ и ДПС за някакви си свои, абсолютно погрешни, цели.

Според политолога в настоящия парламент няма естествено работещо мнозинство. "Някоя от партиите трябва да направи обрат, като например ГЕРБ най-после да махне забраната върху съдебна реформа, но това е опасно за техните лидери“, посочи Малинов.

"В българското общество има много тежко разделение между тези, които смятат, че ГЕРБ и ДПС могат и заслужават да управляват, че е по-добре моделът от последните 12 години да се запази, защото той ни дава стабилност – макар и мизерия, но стабилност, и тези които искат промяна. Това е дълбоко разделение, което не може да се преодолее с компромис, то може да се преодолее само ако промяната победи или статуквото победи“, подчерта той и добави, че войната на Русия в Украйна е усложнила допълнително политическата ситуация у нас.

Онази част от българското общество, която иска промяна, не трябва да позволява на своите лидери да правят компромиси с ГЕРБ и ДПС. И лидерите в момента, слава Богу, слушат това, което идва като съвет от избирателите.

Според политолога резултатите от изборите никога не са същите и след нови предсрочни избори цената на компромиса, който трябва да направят партиите, за да се състави редовно правителство в следващия парламент, ще бъде много по-ниска.

"Ще се види в края на краищата какво иска българското общество“, посочи Малинов и прогнозира, че на местния вот ГЕРБ няма да може да удържи мнозинствата, които понастоящем имат в общинските съвети.

 

 


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.