close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Център за анализи и маркетинг: Трудно ще се сглоби правителство
©
16:02 / 06.06.2024
907
Малко под 10 процента е разликата между ГЕРБ и ППДБ, които са на второ място.

ПП-ДБ са с 1,5% пред ДПС, които пък са малко преди "Възраждане". Следва БСП за България и ИТН, сочат данните на последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

Данните обобщи на пресконференция социологът Юлий Павлов.

- За ГЕРБ ще гласуват 26,4 % - с депутати между 70 - 76.

- За ППДБ гласовете ще са 16,6 % - с депутати между 43- 49.

- За ДПС ще гласуват 15% - с депутати между 40 - 44.

- За Възраждане ще гласуват 14,5% - с депутати между 38 - 42.

- За "БСП за България" ще гласуват 8,4 % - с депутати между 21 - 25.

- За ИТН ще гласуват 5,3% - с депутати между 13 - 17.

"След тези избори ние най-вероятно ще си задаваме въпроса "оти ги ручахме жабетата", тъй като картината няма да се промени и съставянето на правителството ще е трудно. ДПС може да са вече официален партньор, което ще се яви проблем за ППДБ, които си изнесоха кампанията си, че с ДПС повече не, а с ГЕРБ под условие.

Различна ще е картината, ако ГЕРБ и ПП имат 120 депутати, тогава ще се стигне до общо управление и коалиционно споразумение.

Ако нямат абсолютно мнозинство, едва ли ще има правителство само ГЕРБ и ДПС, не само, защото Борисов го е казал, че няма да управляват само двете сили, а и процесът по легитимация на Борисов не е завършил и той минава през ППДБ.

Ако не се състави сега правителство, изборите трябва да бъдат септември и октомври и няма да изчакат американските избори през ноември. Опираме вече не толкова до социология, колкото до психология и други науки, започващи с името на Психея. Не би трябвало да имаме нови избори, защото структурата на парламента ще бъде същата. Ясно е, че по ред съображения не е добре да участват БСП или "Възраждане".

Ако се състави правителство сега, не смятам, че американците ще повлияят. Парламентът би издържал почти пълен мандат, но, ако не успее да се състави и влезем в спирала от избори, тогава вече едни следващи избори през октомври преговорите ще се точат, докато се види какъв ще е резултатът от американските избори", заяви Павлов.

"Ако първият мандат се провали, зависи от подредбата и желанието на президента, но чисто психологически съм убеден, че ако не стане с първия мандат, няма да стане правителство", посочи Павлов.

Оценката за правителството на сглобката е негативно. При правителството на Димитър Главчев 1/3 нямат мнение, но има и негативни мнения, сочат данните.

Кой носи основната отговорност за провалената ротация?

17 на сто са склонни да я прехвърлят на ГЕРБ, 24% на ППДБ, половината от българските граждани и повече от половината от тези, които имат мнение, казват, че и двете политически сили са отговорни.

Традиционният въпрос за най-сериозния проблем в страната получава отговор, че високите цени и инфлацията продължават да са водещи, вече не с такива високи дялове, а се повишават процентите на лошото управление на страната и корупцията в съдебната реформа.

Сред вероятните гласуващи процентът на хора, определящи се като центристи, е намалял, за сметка на малко покачване на тези с лява ориентация и сериозно покачване на тези с дясна ориентация.

Проучванията в последните години с екзит полове показват, че около 1/6 от гласуващите твърдят, че са взели решението си за кого да гласуват в последната седмица, а повече от половината от тях казват, че са взели решение в деня на гласуването.

Всички социолози гарантираме с уговорката, че това е моментна снимка, а не е прогноза, но да твърдиш, че не е прогноза пет дни след изборите, не е сериозно. Прогноза е, но не е 100-процентова", изтъкна Павлов.

Между 2,5 и 2,7 млн. души ще гласуват, по нашата прогноза. Това е колкото предходния път и по-малко. По списъци ще бъде малко под 40% за националните изборите.

Към моментните данни ППДБ е на второ място, но се съпоставят възможните статистичеси грешки, както и вероятния брой депутати, не се изключва вторият и третият да се разменят. Не е изключено и третият и четвъртият да се разменят. Това ще решат избирателите, които отиват с решение в последния момент.

Надценява се влиянието на купения и корпоративен вот.  Купеният вот се разпределя пропорционално при определени граници, но не нарушава структурата на вота. По-големите партии купуват повече, понеже имат повече пари и субсидии. Но купуването не става само с пари, а и чрез програми за заетост и т.н. Това трудно може да бъде преодоляно, но то не изкривява изборните резултати. Доказателство за това е, че на национални избори нямаме искане за касиране на изборите, освен един-единствен път за секции в Турция, припомни Павлов.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.