close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Денков: ГЕРБ иска Асен Василев за вицепремиер
©
11:08 / 10.01.2024
159
Грешката се оказа вярна: финансовият министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" - Асен Василев може все пак да стане вицепремиер след ротацията в началото на март. Предложението идвало от ГЕРБ.

Това се разбра днес от думите на премиера Николай Денков, който отново отговаря на въпроси на граждани, зададени във Фейсбук.

Защо "грешка"? Защото при финалните преговори с ГЕРБ за съставяне на правителството миналата пролет, бе обявен списък с имената и длъжностите на членовете на Министерския съвет, в който Василев освен министър на финансите бе посочен и като вицепремиер, отговарящ за европейските фондове. Тогава от пресцентъра на ПП побързаха да обявят това като "техническа грешка".

Днес обаче Денков бе попитан по темата "Василев вице", която различни ГЕРБ говорители налагат в публичното пространство през изминалите дни, за да се стигне накрая до изказване на председателя на парламента Росен Желязков от Индия - че очаква вицепремиер след ротацията да стане Асен Василев, а премиерът Денков да поеме Министерство на образованието отново като негов титуляр.

"Няма промяна в това, което сме договорили. Трябва да спазваме това, което сме договорили, а то е да бъде направена размяна между мен ии Мария Габриел на премиерското и на вицепремиерското място. Това което в началото ние предлагахме, всъщност е втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава от ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение. Ако държат на него, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Но никога не е ставало дума да бъде променена договорката за първоначалната ротация", отвърна Денков.

Факт, точка втора от декларацията на Денков и Габриел от май м.г. гласи "Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков - заместник министър-председател".

Тоест, ако Василев ще става все пак заместник на Габриел, такъв трябва да е и Денков. Което не е проблем - само трябва да се преформатира сегашната структура на Министерския съвет.

Макар да не е описано в първоначалното споразумение, очакването е премиерът сега Денков да поеме отново като титуляр Министерство на образованието, което минава през освобождаването на министър Галин Цоков. Днес обаче премиерът не отговори ще се върне ли в МОН.

"Не и не. Няма да решават партийните лидери" - така пък премиерът отвърна на въпроса далии лидерите на (не)коалицията ще решават кои министри ще останат и кои ще си тръгнат през март. "Министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни на промяна", допълни Денков.От думите му се разбра, че очаквал смени "в единични случаи", защото девет месеца е кратък срок и трябва да останат да довършат работа.

По отношение на ДПС, чиято подкрепа на ПП-ДБ и ГЕРБ не им трябва, защото и сами имат мнозинство в парламента, Денков посочи, че трябвало да се мине през разговор с Движението. Колкото по-широка била подкрепата за кабинета, толкова по-добре, посочи. И все пак: "Тя не е задължителна. Нека ясно да го кажа: няма да правим компромиси със състава на Министерски съвет заради групата на ДПС. Достатъчно е мнозинството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС", посочи Денков.

Ако ДПС иска да подкрепи предложения състав, това би било допълнителна "екстра", допълни.

Премиерът бе попитан и за ротацията на председателя на Народното събрание, която съвпада с премиерската. Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да седне на председателското място?, получи Денков като въпрос.

"Аз нямам съмнения, че и двамата биха се справили чудесно с тази роля. Никола Минчев вече е бил председател на НС, генерал Атанасов има огроммен парламентарен опит. Това, което трябва да гледаме е какви са и другите задачи, които имаме да изпълняваме като паррламентарни групи и като политици. Ето, идват европейски избори. Един възможен водач на листа, просто като пример го давам, е Никола Минчев. Но ако той влезе в тази роля, тя не е съвместима с другата роля" - отвърна Денков.

Преди да се пригласи да става парламентарен шеф, Атанасов бе гласен за конституционен съдия, но се отказал. Така сега се очаква ПП-ДБ да издигне бившия съдия във ВКС Борислав Белазелков. В този контекст Денков коментира днес, че за него в КС трябва да отиде човек от юридическите среди, а не политическо лице (каквото лидерът на ДСБ е). В същото време се очаква ГЕРБ да издигне като втора номинация на парламента шефката на групата си Десислава Атанасова, която има минимален юридически стаж, но има солиден политически такъв, като ПП-ДБ ще я подкрепи. Денков каза, че това си е работа на ГЕРБ.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.