close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Доверието в Кирил Петков пада - 27% одобрение
©
10:05 / 05.04.2022
244
"При политиците премиерът Кирил Петков остава най-одобряваният, въпреки че рейтингът му беше позитивен допреди 2 месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията. Едва 27% от българите изразява одобрение към настоящия премиер", каза Добромир Живков.Той коментира резултатите от националното съвместно проучване на БТВ и агенция "Маркет линкс", проведено сред 1029 пълнолетни българи в периода 22-29 март по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

Интересен е резултатът от проучването при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който въпреки ареста не успява да получи прилив на симпатия. "Арестът и последващите развития всъщност доведоха до известно мобилизиране в ГЕРБ, но не и мобилизация на симпатизиращите на господин Борисов", коментира социологът.

Слави Трифонов остава на 3 място. Неговата политика без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на "Има такъв народ“ от електорална гледна точка.

"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия", обясни социологът.

"Българите вече започват да се притесняват сериозно за своите доходи. Пандемията внесе известна несигурност, но инфлацията и особено войната в Украйна понастоящем са основните фактори за това явление. Народното събрание губи немалка част от доверието, докато правителството, поставено под външно и вътрешно напрежение, също губи доверие с 10% в рамките само на 3 месеца", отбеляза Добромир Живков.

Доверието към "Продължаваме промяната“ също пада, но въпреки всичко остава политическата сила с най-висока степен на доверие от страна на българските граждани.

"При ГЕРБ има известна мобилизация, но партията е постигнала електоралния си таван и няма на къде да расте, особено след ареста на лидера Борисов и на още двама представители на политическата сила. При "Възраждане“ проучването показва възходяща тенденция, която според социолога се дължи на войната в Украйна и откровената защита на руските позиции от страна на тази партия", посочи социологът.

Той отбеляза, че от електорална гледна точка като потенциал на партиите в коалицията по-скоро остават относително стабилни с малки изменения.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.