close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Двуполюсният политически модел се завръща
©
09:44 / 07.03.2023
208
Трудно е да предвидим дали някоя от двете коалиции – ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП, ще постигне проценти, които да й дадат възможност самостоятелно да направят правителство. Затова по-реалистично е да говорим за коалиции след изборите. Това коментира Добромир Живков, социолог от "Маркет линкс“, който придстови резултатите от актуално социологическо проучване на агенцията, в партньорство с медията. 

Той отчита известна мобилизация на електоратите на ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП, което до някъде определя и малката разлика в подкрепата за двете коалиции. Как ще гласуват 14% от избирателите, които още не са решили кого да подкрепят, обаче ще решат вота на петите парламентарни избори, смята социологът.

Започва да се връща усещането за двуполюсен политически модел. От това ще страдат по-малките партии. Вървим към консолидация около два политически центъра, затова може да очакваме петпартиен парламент, прогнозира Добромир Живков.

По отношение на БСП социологът е скептичен, че рязко може да промени резултата на предстоящите избори.

"Разчитането на хартиената бюлетина може да доведе до частична мобилизация на симпатизантите на БСП, но аз съм повече скептичен, че партията ще повиши сериозно резултата си", посочи социологът.

Според Живков в българското общество има консенсус по отношение на машинния вот. От една странаq като улеснение при гласуването и от друга – като възможност да бъде преодоляно изкривяването на вота.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.