close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ избра Славчо за кмет и 12 години го бута до балотаж, както е заспал
©
12:24 / 15.09.2023
680
Когато говорят за електоралната тежест на Славчо Атанасов, политическите папагали забравят важна подробност. Темата е особено актуална днес, когато той отново е кандидат за кмет, подкрепен от седем партии, обединени във формацията  "Съединени за Пловдив“.

Важната подробност е, че през 2007 година Славчо бие на изборите като кандидат и на ГЕРБ. ВМРО и ГЕРБ са в коалиция и Атанасов събира 59 143 гласа – 53,65% и победа на първи тур. Двете партии участват с отделни листи за общински съветници. Листата на ГЕРБ събира 22 750 гласа – 13 съветници, а на ВМРО 17 457 – 10 съветници. Разривът настъпва след една година, когато Славчо обърна гръб на ГЕРБ и вкара във властта хората на Георги Гергов.

Днешните крепители на кандидатурата на Атанасов наивно се надяват, че и на избори едно плюс едно е равно на две. След четири години –през 2011-а, в битка за втори мандат, Славчо е подкрепен от шест  партии -  ВМРО – НИЕ, ОДС – Общност на демократичните сили, Обединени земеделци, Национално движение за стабилност и възход, Радикалдемократическа партия в България, Българска социалдемократическа партия. Без гласовете на ГЕРБ резултатът му е доста по-скромен – 36 473 гласа, които го изпращат на балотаж срещу Иван Тотев и губи.

През 2015 година гласовете за Славчо на първи тур са вече 25 508. Пак му стигат за балотаж и отново губи от Иван Тотев. Тогава е подкрепен от Патриотичен фронт – ВМРО и НФСБ.

На последните местни избори през 2019 година гласувалите за Славчо са само 17 775. Пак балотаж и нова загуба – този път от Здравко Димитров.

Това е положението с електоралната тежест на вечния кандидат за градоначалник на Пловдив – загуба на 42 000 гласа, след като ГЕРБ го направи кмет.

Сега тези, които се опитват да извадят Славчо от пепелта, правят следната сметка – към 17 775 гласа, извоювани от ВМРО-НФСБ , да добавят 8 767 от "Кауза България“ и 8 501 от земеделците на Георги Колев. Това е възможно най-измамната сметка. Има нови играчи и ще има ново разпределение на гласовете.

Избран от ГЕРБ, Славчо заспа и оттогава не се е събуждал. До 2015 година твърдеше, че през 2011-а е излъган. После още четири години твърди, че е излъган и през 2015-а. А после, че са го прецакали и през 2019-а.

Славчо наистина не се е събуждал от 2007 година. Страх го е. Онова, което ще види, няма да му понесе. Рискът от дълга и тежка депресия е твърде висок. Затова и политическите комисари, които се навъртат около него, винаги имат в джоба си приспивателно. Яхнали са го здраво от няколко години, а той може да ги носи само така – заспал непробудно. И тъй като сега много се говори за модела еди-кой си, това е моделът на Славчо, който сега отново иска да ни пробута.

Това е една пловдивска приказка, чието разказване вече е неприлично – проява на лош вкус. 

Ако все пак тласъкът, който ГЕРБ даде на Славчо Атанасов през 2007 година, стигне за четвърти пореден балотаж, бъдещите партийни изследователи трябва да решат какво е това – водевил или как един град е загубил политическата си памет.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.