close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ с готов кандидат за кмет на Пловдив
©
15:35 / 06.04.2023
499
Умен, красив, комуникативен, нестандартен, респектиращ, манипулативен, с визионерски поглед. Такъв може би трябва да е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, за да има шанс да понесе бремето от изтичащия мандат, което ще се стовари върху него със страшна сила. Трябва да се изправи и срещу резултата в града от 2 април. Има ли такъв кандидат в наличност? Подготвят ли го за неравната битка? Ако има, значи ГЕРБ е готов за местните избори. Ако не, отива на заколение.

ГЕРБ загуби изборите в Пловдив от коалицията ПП-ДБ. Беше очаквано, след като двете формации обединиха гласовете си. На 2 октомври миналата година ГЕРБ победи "Продължаваме промяната“ само с 0,8% - 29 939 гласа срещу 29 597. Разлика от 342 гласа. 

В абсолютна стойност победата на ПП-ДБ в Пловдив на 2 април е безспорна – 36 072 гласа срещу 30 997 за ГЕРБ-СДС. Детайлите обаче разкриват друго – ГЕРБ е вдигнал подкрепата си с 1058 гласа, а сумарната загуба на ПП-ДБ е 3567 гласа. Този факт няма никакво значение в момента и не определя позициите на двете коалиции за местните избори наесен. Но може да има значение на самите местни избори – ако се увеличава  подкрепата, както и сумарната загуба.

Ако резултатите от 2 април в града са на местни избори, кандидатите за кметове на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отиват на балотаж. И там попадат в ръцете на по-малките местни и национални играчи – "Кауза България“, "Съюз за Пловдив“,  земеделци, "Възраждане“, БСП, ИТН, инициативни комитети, които решават изборите на втория тур.

Резултатите от парламентарни избори, колкото й да са добри, не гарантират избор на кмет. Но пловдивският вот отстрани ГЕРБ от лидерската позиция, а загубата й прави партията несигурна и уязвима за кметските избори.

Има ли шанс кандидатът на ГЕРБ в Пловдив? Може да се окаже, че каквото й да направи партията в следващите месеци, шанс няма. Има две възможности. Едната е да не прави нищо и да се остави на резултатите от мандата на Здравко Димитров, кмет на ГЕРБ. Другата е да направи всичко възможно да заличи пораженията от този мандат. Толкова сложна задача, че ръст от 1058 гласа не върши никаква работа.

В същото време претендентът от ПП-ДБ ще громи кметуването на Димитров и ще бъде в по-силна позиция. Ако увеличената подкрепа за ГЕРБ в Пловдив се дължи на дистанцирането от своя кмет, макар и много закъсняло, то Борисов трябва да дойде още няколко пъти и да каже, че никога не е познавал Здравко Димитров.

ГЕРБ няма избор, това е кандидатът - умен, красив, комуникативен, нестандартен, респектиращ, манипулативен, с визионерски поглед. Остава да го намери.

 


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.