close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Има евро-атлантическо мнозинство в парламента. То реши и въпроса с РСМ
©
14:38 / 15.07.2022
269
"Това, което чуваме от консултациите при президента, е, че е невъзможно съставянето на ново правителство, този парламент е изчерпан", каза пред БНР политологът Цветанка Андреева. Според нея ставаме свидетели на пореден опит за съставяне на кабинет около същата четворна коалиция, която няколко пъти се проваля, а това не носи никаква нова възможност и никакъв нов шанс.

Тя прогнозира третият проучвателен мандат да отиде при БСП и се аргументира защо. "Такава е политическата логика, тя сочи вляво. (...) Изборът на президента ще е не толкова стратегически, а политически. Той все повече се държи като ляв човек - в българския смисъл на понятието".

"Понятията "криза" и "червени линии" изкристализираха днес отново. Те са много определящи за ситуацията, в която сме, те взаимно се подхранват. Червените линии пораждат кризата, а тя може да се реши само ако се преодолеят някакви червени линии", посочи политологът.

"И днес в консултациите забелязваме, че президентът Румен Радев не е този надпартиен авторитет в държавата и не седи над политиците, той е играч като тях. Той е в стратегическо очакване да поеме властта в държавата. Вече започва да разчиства дневния ред от проблемите на партиите и ще поставя вече собствените си акценти", коментира още Цветанка Андреева.

Според нея все повече се преодолява рискът от влизане в спирала от избори:

"Партиите вече натоварват предсрочните избори с много очаквания. Те ще бъдат потопени в една нова среда, с нови проблеми и няма да са заложници на предишните идеологеми на четворната коалиция. ... Анти-ГЕРБ вече не може да бъде лайтмотив за управление. Ще видим как анти-корупцията може да се съчетае с евро-атлантизъм, защото това са теми, които сега се сблъскват, но могат да бъдат обединени. Имаме основание да смятаме, че политиците ще се държат рационално".

Андреева коментира медийната информация за закуска при американския посланик у нас Херо Мустафа, покана за която се твърди, че са получили всички партньори от доскорошната управляваща коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ.

"Идеята и цялото говорене около това е да се изгради евро-атлантическото мнозинство, но то се породи много преди всякакви закуски и форми на "подшушване от чужди посолства", както го каза Асен Василев. Видя се, че това е единственото мнозинство, което работи в този парламент. Ще припомня - гласуването за Украйна, кризата с РСМ реши точно това мнозинство. То е много голямо и много ясно. То беше много прозрачно и се консолидираше в много кризисни моменти".
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.