close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Интригите на балотажите - кой с кого
©
16:29 / 03.11.2023
193
В 19 областни града в неделя ще има втори тур за кмет. Извън София, където битката се очертава епична, това са другите два най-големи града в страната - Пловдив и Варна. И още Русе, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Габрово, Ловеч, Разград, Шумен, Добрич, Силистра, Видин, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Хасково.

Към момента кметът е от ГЕРБ или подкрепен от партията в 12 (13, ако сложим и Пазарджик, където Тодор Попов на тези избори вече има официална подкрепа от ГЕРБ) от тези областни градове. Преди първия тур Бойко Борисов почти постави ултиматум на своите неохотни партньори във властта "Продължаваме промяната-Демократична България", че очаква подкрепа от тях, там, където двете формации не излизат една срещу друга на балотажа. Това не се случи, няма и опити на ПП-ДБ да прави договорки за София. Същевременно лидерката на БСП Корнелия Нинова публично няколко пъти призова по места в страната, където има кандидат на ГЕРБ (т. е. навсякъде с изключение на Разград), да се гласува срещу него. Такова решение взе и Изпълнителното бюро на партията.

В Хасково ПП-ДБ и БСП подкрепиха един и същи кандидат срещу досегашния кмет от ГЕРБ. Вчера Борисов имаше поредния гневен изблик срещу съучастниците си в "сглобката" - и като реторика с цел стягане на партийните редици, но и като предупреждение към действията на (не)коалиционните си партньори, които се договаряли зад гърба му с БСП.

Кой срещу кого



В неделя ГЕРБ участва на всички балотажи без Разград. ПП-ДБ е на шест. Усилията на БСП са съсредоточени в Русе, където преди балотажа води досегашният кмет, излъчен от соцпартията, в Шумен и в Разград - където ще има нов кмет, след дългогодишното управление на Денчо Бояджиев (пак БСП). 

Най-сложна изглежда ситуацията в двата най-големи града след София, които са натоварени с много очаквания за промяна и победата в тях от години има както чисто практическа символика (силно утвърждаване на политическото влияние в страната в най-гъсто населените и добре развити градове), така и символна - от времената на синята идея (колкото и модифицирана и избеляла през годините да е тя).  

Ето как изглежда ситуацията в областните градове преди балотажа в неделя

Пловдив



Костадин Димитров, ГЕРБ – 33,72%

Ивайло Старибратов, ПП-ДБ – 17,90%

В Пловдив ще има нов кмет, но вероятността да е от старата партия, изглежда немалка. Въпреки проблемите от последните години ГЕРБ по-скоро ще запази града. Костадин Димитров има преднина още от първия тур, а останалият трети, бивш кмет и чест участник на местни избори - Славчо Атанасов, вече обяви подкрепата си за него. Атанасов взе 12 939 гласа или 13,40%. Четвърти и пети останаха кандидатите на "Възраждане" и ИТН, които не са обявили позиции в полза на единия или другия кандидат.

От ПП-ДБ все пак се надяват избирателите на самия Славчо Атанасов да гласуват за Старибратов - предвид дългогодишната анти-ГЕРБ риторика на Атанасов и обръщането му сега в полза на кандидата на партията.

Варна



Иван Портних, ГЕРБ – 26,57%

Благомир Коцев, ПП-ДБ – 21,56%

Повече интрига има в поредния опит да бъде детрониран кметът на града Иван Портних от ГЕРБ, който въпреки смаляващата си популярност се бори за четвърти мандат. Разликата с кандидата на ПП-ДБ е четири процента, 40,2 на сто беше избирателната активност на първи тур. На трето място след първия тур на изборите във Варна е кандидатът на "Възраждане" Коста Стоянов. Той събра 18,7% или 19 869 гласа.

Избирателите на "Възраждане" обаче са "анти" настроени във Варна  - и срещу Портних, но и срещу кандидат на ПП-ДБ, без значение кой ще е той. Така че по-вероятно, при липса на други стимули, да предпочетат да не гласуват.

Ясен призив за подкрепа няма и от останалия четвърти Христо Димитров от "Алтернативата на гражданите" (нещо като местната изненада за добро представяне на гражданската инциатива, която вкара шестима съветници). Той взе 10,23% от гласовете на варненци (10 866 гласа). От "Алтернативата" многократно са изразявали своето желание за промяна на модела на управление във Варна. В същото време формацията бе обект на засилени атаки от Портних по време на предизборнната кампания. Затова и се очаква неофициално да подкрепят Коцев.

Когато стане дума за избори обаче морският град има и славата като града на хостесата депутатка Славена Точева (известна с особеностите на своите преференции), т.е. най-вече при по-ниска избирателна активност купеният и контролиран вот при близки резултати може да има важна роля в определянето кой да е кмет на Варна през следващите четири години. Любопитни ще са селата около Варна, в които Точева се оказа че събира огромен преференциален вот.

Благоевград



Илко Стоянов, инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ – 27,07%

Методи Байкушев, ПП-ДБ – 21,75%

Оспорван балотаж се очертава между досегашния кмет и кандидата на ПП-ДБ. На първия тур Благоевград се записа и с най-високата избирателна активност - 57,6%. Въпросът е дали може на местно ниво да се задейства механизмът "всички срещу ГЕРБ". 

Според Стоянов, който на частни избори беше избран като кандидат на ИТН, това няма да се случи. Според екзитпол на "Маркет линкс" голямата част от гласоподавателите на ГЕРБ на първи тур са предпочели Атанас Камбитов, бивш кмет на Благоевград от ГЕРБ. Той остана четвърти с 4321 гласа или 12,53%.

Остава под въпрос дали тези гласове ще се пренасочат към официалния сега кандидат на партията на Борисов, или напротив - ще са глас "против". Очакването е, че гласоподаватевлите на Камбитов ще отидат при Байкушев - като анти-ГЕРБ вот. Както и на тези на ИТН, които напърви дадоха шанс на Стоянов като го припознаха като кандидат за кмет преди сегашния вот.

В Благоевград "Левицата" обяви подкрепата си за Байкушев. На първи тур тя застана зад останалия трети Николай Шушков, подкрепен и от БСП, в чийто инициативен комитет беше и Лазар Причкапов.

Пазарджик



Тодор Попов, МК "Новото време“, подкрепен от ГЕРБ – 39,31%

Петър Куленски, ПП-ДБ – 16,17%

Тодор Попов, издигнат от местна коалиция "Новото време",  иска да спечели пети пореден мандат. След няколко неуспешни опита на ГЕРБ да се противопостави на Попов, който през годините беше замесен в различни скандали, от партията на Борисов на тези избори решиха да се наредят сред подкрепилите го.

За втория тур кандидатът на ПП-ДБ Петър Куленски получи вече подкрепа от третия, упорития кандидат от предишни избори, Благо Солов ("Заедно за силна община"), който е с 4103 гласа или 11,41%. Както и от четвъртия - Трендафил Величков, Движение "Нашият град", който е с 2228 гласа - или 6,20%, и от петия - кандидатът на БСП д-р Цоко Цоков - 1870 гласа  или 5,20%. ПП-ДБ е подкрепена общо от осем формации за балотажа, съобщи самият Куленски.

Така в Пазарджик се оформя общ анти-Попов фронт, но дали това ще е достатъчно за промяна? Самият кандидат на ПП-ДБ, който е и депутат, се оплака от силния натиск на купения и контролирания вот в определени секции в общината. Той посочи, че е бил свидетел на купуване на гласове и е подал множество сигнали за това в полицията. Поясни, че е останал изключително недоволен от работа на правоохранителните органи и призова вътрешният министър да се запознае с "работата“ на хора с прякори Чайката и Диджей Гунди. Владеенето на всички механизми и лостове на влияние в общината от подкрепения от ГЕРБ Попов правят промяната на втори тур сложна.

Плевен



Валентин Христов, ГЕРБ – 19,44%

Георг Спартански, инициативен комитет – 18,38%

В Плевен силите също изглеждат изравнени. Досегашният кмет Георг Спартански излиза за спечелване на трети мандат срещу Валентин Христов, ГЕРБ, управител на специализираната кардиологична болница в града. Критиките към управлението на Спартански растат, но дали това ще е достатъчно за смяна на кмета?

И тук изглежда, че е в ход анти Спартански вот, след като останалите трети и пети на първи тур - Чавдар Попов (16,66 на сто) и Александър Николов (6,29 на сто), призоваха да се гласува за Христов.

Хасково



Станислав Дечев, ГЕРБ – 47,72%

Николай Ставрев, независим кандидат, подкрепен и от БСП, и от ПП-ДБ – 20,08% 

Хасково често е давано за пример от Борисов за подмолността на ПП-ДБ спрямо (не)партньорите си в сглобката, тъй като там "Продължаваме промяната-Демократична България" подкрепя един и същи кандидат с БСП. Въпреки това смяна на модела там е малко вероятна. Прогнозите бяха даже, че Станислав Дечев ще спечели още на първи тур. На балотажа в сметките се включва и любезната подкрепа на ДПС за ГЕРБ.

Велико Търново



Даниел Панов, ГЕРБ – 42,37%

Йордан Терзийски, ПП-ДБ – 20,97%

Друг кмет, смятан също за отличник на ГЕРБ, не успя да спечели на първи тур във Велико Търново. Но тук беше една от най-големите разлики между кандидатите. Засега изглежда, че Терзийски много трудно може да промени резултата в своя полза. Дългогодишният кмет от ГЕРБ Даниел Панов, който на миналия вот взе над 60% от гласовете още от първия тур, сега ще се изправи срещу депутата от ПП-ДБ Йордан Терзийски. Панов получи миналата неделя 42,37 на сто от гласовете, а Терзийски - 20,97%. Трета остана кандидатката на БСП Ирена Стасинопулу - с 9,24%.

Видимо разликата между двамата е около 20 на сто. Терзийски обаче може да разчита на подкрепата на БСП, след като преди няколко дни Изпълнителното бюро на партията взе решение да не подкрепя никъде кандидати на ГЕРБ, макар тя да не изглежда достатъчно за стопяване на разликата.

Че ръководството на "Позитано" 20 ще подкрепи кандидата на обединението затвърди днес и на пресконференция в града днес Кристиан Вигенин. "Ние призоваваме членовете и симпатизантите на БСП да подкрепят на втория тур кандидата, който се явява срещу действащия кмет г-н Панов, а именно в случая Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната" - заяви Вигенин. Малко преди появата му в града обаче местни медии писаха, че структурата на БСП в града се е разграничила от решението на ръководството и предлага в неделя социалистите да гласуват "по съвест". От левицата коментираха за Клуб Z, че разделение нямало, което се показа и от днешната поява на Вигенин с представители на организацията на партията във Велико Търново, а "новината" е "партенка", поръчана от опоненти.

Ключова обаче би била подкрепа от симпатизантите на "Възраждане", чийто кандидат Стилян Найденов, постигна резултат от 12,16 на сто. От партията на Костадин Костадинов призовават за неподкрепа на нито един от двамата кандидати, но в същото време призовават хората си да гласуват: "Призоваваме нашите привърженици и всички граждани отново да бъдат отговорни и активни, и да упражнят своето право на глас по съвест и за доброто на община Велико Търново, с една от трите възможности в бюлетината."

Русе



Пенчо Милков, МК "БСП за България“ – 37,06%

Иван Иванов, ГЕРБ – 15,29%

В Русе води кандидатът на БСП и досегашен кмет Пенчо Милков и залозите клонят в негова полза. Нестигналата до втори тур Рена Стефанова от ПП-ДБ (4444 гласа - 10,79%) отказа подкрепа като обяви, че "в Русе няма да има балотаж, статуквото вече победи".

Четвъртият, вечният кандидат Искрен Веселинов от ВМРО, също отправи призив да се гласува по съвест.

"Вярно, ние си сменихме "модела" още на предишния вот. Пасивността сега доведе до това на балотажа да можем да покажем само одобряваме ли или не тая промяна. Надявам се всички русенци да осъзнаят отговорността си за бъдещето на общината ни и да гласуват масово. Разбира се, със съвест и разум", написа той във Фейсбук.

Още на първия тур обаче екзитпола показа, че вотът за Милков е доста шарен - не само от гласували за БСП, но и за избиратели на ПП-ДБ. Русе се записа и с една от ниските избирателни активности - 31 на сто, което обикновено показва липса на гражданска енергия за промяна.

Сливен



Стефан Радев, ГЕРБ – 37,66%

Пламен Крумов, "Пряка демокрация“ – 21,73%

В Сливен, който предлага един доста "интересен" балотаж между досегашния кмет и нещо като кандидат от нов вариант на "Възраждане", залаганията вървят в посока Стефан Радев. В областния град останалите традиционни партии са с много по-слабо представителство. Припомняне - "Пряка демокрация" спечели вота в Ямбол на първи тур, но кандидатът беше досегашният кмет там.

Шумен



Христо Христов, "БСП за България“ – 26,74%

Георги Колев, ГЕРБ – 21,56%

Засега кандидатът на БСП отива на балотаж с преднина от около 5 на сто пред излъчения от ГЕРБ Георги Колев. Кандидатът на ПП-ДБ Николай Колев, който остана четвърти с 2388 гласа или 9,37% вчера обяви, че застава зад Христов. "Вярвам, че е правилно да подкрепим силно изразен мажоритарен профил. Човек без партийно минало и с нова визия - проф. Христо Христов", призова той във фейсбук.

От "Левицата", чийто представител Венцислав Венков остана трети на първи тур, също дойде призив за гласуване за Христов.

Георги Колев, сегашният кандидат на ГЕРБ, е бивш дългогодишен кадър на ДПС. От Движението той е бил кмет, депутат, председател на Общинския съвет.

Добрич



Йордан Йорданов, МК ДБГ – 27,21%

Красимир Николов, ГЕРБ – 21,88%

В Добрич предимството изглежда на страната на сегашния кмет, който се кандидатира за трети мандат. Избирателите на ПП-ДБ, чиято кандидатка Йорданка Костадинова остана четвърта с 29 221 или 3,58% трудно биха гласували за ГЕРБ. Нещо повече, още преди вота от ПП-ДБ обмисляха да припознаят Йорданов.

Третата позиция на първи тур отиде при "Възраждане" - 3088 или 14,35%.

Изненади не са изключени все пак.

Ловеч



Валентина Недялкова ГЕРБ-СДС – 30,10%

Станимир Петков, ИТН, "Български възход“ – 19,26%

Нов кмет при всички положения ще има и в Ловеч, след като ГЕРБ не издигна за следващ мандат досегашната кметица. Ловеч обаче има устойчиво ГЕРБ реноме и засега няма заявки, че общият кандидат на ИТН и "Български възход" може да промени тази тенденция.

Кюстендил



Петър Паунов – МК ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ЗНС, ДБГ, "Гергьовден“ и др. – 28,45%

Огнян Атанасов, "Зелените“ – 25,99%

На кантар е тук ситуацията. Подкрепеният от широка коалиция с участието на ГЕРБ Петър Паунов подобно на кмета на Монтана (който вече си го спечели) се бори за 7-и мандат. "Вечният" Паунов ще се изправи срещу Огнян Атанасов от Партия на зелените.

Умората от дългогодишното управление на Паунов, който преди печелеше още на първи тур, започва да личи в изборните резултати. Атанасов вече получи пълната подкрепа за втори тур на ПП-ДБ, чийто кандидат Кристиян Иванчов взе 2434 гласа или 11,08%.

БСП в града също действа на принципа на гласуване против статуквото и застана зад съперника на Паунов. Трета на първи тур беше кандидатката на "Възраждане", чиито избиратели също могат да се наклонят в едната или другата посока избора на нов кмет, но оттам са известни, че не заявяват официална подкрепа за други партии, защото по-достойни от тях няма.

Разград



Мирослав Грънчаров, ПП-ДБ – 23,7%

Добри Добрев, независим кандидат, подкрепен от БСП – 18,80%

В Разград ще има нов кмет при всички положения, в балотажа Грънчаров влиза с малка преднина. Изходът е в ръцете на гласоподавателите на ГЕРБ и ДПС, чиито кандидати останаха трети и четвърти. Очаква се, че ДПС ще подкрепи Добрев с договорка със соцпартията. От местната организация на ГЕРБ в града също излязоха с позиция, че застават зад кандидатурата на независимия кандидат Добрин Добрев на балотажа в неделя.

"Познавайки личните качества и на двамата кандидати, смятаме, че Добрин Добрев е правилният избор“, се посочва в официалното становище на партията в Разград. Така възможността ПП-ДБ да вземе този областен център сериозно се отдалечава.

Габрово

Таня Христова, ГЕРБ – 47,17%

Даниел Петров, "Възраждане“ – 11,44%

Таня Христова, дългогодишната кметица на Габрово, се очакваше да спечели още на първи тур, но не успя с малко. В града, известен като една от крепостите (от по-скромните като размери) на ГЕРБ, тя едва ли ще има проблеми и на балотажа, макар че резултатът ѝ загатва за спадащо доверие в партията на Борисов и тук. Кандидатът на "Възраждане", изпреварил за балотажа с няколко гласа номинацията на ПП-ДБ, няма шанс да обедини анти-ГЕРБ вота, така че Христова вероятно ще победи с голяма преднина.

Силистра



Александър Сабанов, независим кандидат – 46,67%

Ивелин Статев, ГЕРБ – 35,52%

В Силистра Александър Сабанов, бивш депутат от "Обединени патриоти" и сега подкрепен от БСП, ИТН, "Български възход" и ВМРО, води с 9% пред Ивелин Статев от ГЕРБ. Силистра също ще има нов кмет, след като от ГЕРБ не издигнаха за нов мандат Юлиан Найденов. Сабанов е и предишен участник като кандидат за кмет. Този път той изглежда доста близо до успеха.

Смолян



Николай Мелемов, ГЕРБ – 26,41%

Стефан Сабрутев, движение "Нашият град“ – 20,59%

Въпреки малката разлика със Сабрутев, кандидат на БСП на предишни избори, по-големи шансове сякаш запазва досегашният кмет от ГЕРБ Николай Мелемов. С 2701 гласа или 17,64% кандидатът на ПП-ДБ Михаил Камбарев не стигна до финал, от местната организация призоваха за гласуване по съвест.

Самият Камбарев написа във фейсбук: "Личната ми позиция: ГЕРБ и Мелемов многоМАНДАТНО доказаха, че не успяват да се справят с ролята на добри стопани."

Гласовете на избирателите на ДПС в общината предполагаемо ще отидат към Мелемов.

Видин

Цветан Ценков, СДС-НДСВ-"Новото време“ – 37,41%

Александър Матеев, ГЕРБ – 19,18%

Във Видин изглежда по-вероятно сегашният кмет Ценков да стигне до нов мандат.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.