close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Как "партньорите" ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят местни избори в Пловдив?
©
12:49 / 23.05.2023
379
Депутатът Росен Костурков каза вчера в Пловдив, че с удоволствие ПП-ДБ ще оглави "анти ГЕРБ“ коалиция на местните избори в града наесен. Изказването му може да се определи като крайно неприлично, тъй като часове по-късно неговата коалиция обяви общо управление с ГЕРБ. Господин Костурков дори отричаше за подобно споразумение.

По време на местните избори почти цялата власт ще бъде в ръцете на ПП-ДБ с премиер Николай Денков, но с любезната подкрепа на Бойко Борисов. И няма как да има политика "анти“ срещу този, който те е стиснал за топките. Това чертае и крайно деликатната ситуация за двете коалиции наесен.

Ясно е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъдат конкуренти на местните избори, а не партньори, макар че по това време заедно ще управляват България с доминацията на ПП. Битката за големите градове, особено за София и Пловдив, беше анонсирана преди месеци.

Ясно е също, че има недоволни от новата ситуация и в ГЕРБ, и в ПП-ДБ.Недоволни са и кметовете на Борисов, тъй като част от тях ще загубят местата си. Това ще се случи или в пряк сблъсък между двете формации на местните избори, или с общо съгласие за разпределение на кметските места, за да избягат от грубия сблъсък.

Ясно е и какво могат да направят заедно ГЕРБ и ПП-ДБ в Пловдив. Това е да не допуснат сериозна намеса на "президентската партия“ на местните избори. Вече писах за "тайна“ структура, която работи за втори мандат на Здравко Димитров. В тази структура, която достатъчно се разкри, са действащи кметове, близки до Радев – в случая Зико, Георги Гергов, както и владиката Николай. Недоволните в ГЕРБ около Димитров също са в тайфата.

Ако Зико се дърпа, появи се нов кандидат от отбора на Румен Радев за кмет на Пловдив – вътрешният министър Иван Демерджиев. Заплахата пред ГЕРБ и ПП-ДБ изглежда сериозна, но не чак толкова. Силата на инициативни комитети, издигащи кандидати, е в малките градчета и общини. Пловдив не е избирал кмет, който няма сериозна партийна подкрепа. Победата на ГЕРБ и ПП-ДБ над президента в града е предизвестена.

До две седмици ще имаме яснота за кандидата на ПП-ДБ в Пловдив - след социологическо проучване, обеща Росен Костурков. Това едва ли ще се случи толкова скоро след новата политическа ситуация. Тя пък дава по-широк хоризонт пред ГЕРБ в града. Налагането на чисто партийна кандидатура за кмет вече не е задължително, дори и нежелателно.Така местната структура се разделя с огромна тежест. Няма да е изненада, ако кандидатът на ГЕРБ се доближава до профила, който търси и ПП-ДБ.

Остава да разберем дали ГЕРБ и ПП-ДБ са готови на компромис и в битката за Пловдив. До местните избори ще разберем и какво е съотношението на силите в коалицията ПП-ДБ в града. Това е важно, тъй като са възможни и местни коалиции за решаването на местни проблеми. Още по-важно е поведението на малките градски партии, които могат да осигурят решително предимство – я на ГЕРБ, я на ПП-ДБ.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.