close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Как се търси служебен премиер по Конституцията на Христо Иванов
©
16:10 / 29.03.2024
958
Президентът Румен Радев зарязал международните си ангажименти – каквито и да са по важност те, за да търси служебен премиер. Задачата не му харесва особено, тъй като няма как пак да ни натресе Гълъб Донев или Стефан Янев.

Втори ден идват при него хората от "домовата книга“, приказват си и на излизане казват едно и също – няма как да съм аз, тъй като...

Управителят на БНБ и заместниците му обясняват, че банкерите трябва да стоят далече от политиката. Омбудсманът, който другата седмица ще подава оставка, и заместникът му, който вече подаде, говорят същото – обществените защитници каква работа имат в политиката.

Председателят на парламента има забрана от Бойко Борисов да става премиер, както и председателя на Сметната палата, които са хора на ГЕРБ.  Бойко не иска да се знае, че служебният премиер и правителството ще бъдат на каишка при него. Очаква това да е така, но да не се знае много по въпроса.

Румен Радев е изнервен, тъй като трябва да избира служебен премиер между хора на Борисов. Поправките в Конституцията го направиха най-обикновен церемониалмайстор, който се цупи, съска, заплашва с кризи, но накрая трябва да сложи подпис под указа с премиер и правителство, с които може и да не е съгласен. Това жестоко го вбесява, усещайки, че е подложен на публично опозоряване като най-обикновен фигурант.

Радев има още един ход и вероятно ще го използва – да се пазари с избрания от него премиер и да пробута свои хора за министри, макар че това е право единствено на премиера. Вече направи комплимент на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова – била необвързана политически, но тя си тръгна, изплашена от възможността да я посочат за премиер.

Ако и Горица Кожарева, зам.-председател на Сметната палата, откаже офертата, положението става сериозно. Кожарева е избрана на този пост от Народното събрание през 2015 година с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Депутатите от правната комисия днес набързо решиха, че който се съгласи да е служебен премиер, може да си вземе неплатен отпуск от добре платената си държавна работа. Това едва ли ще направи възможните кандидати по-сговорчиви и изборът по-лесен.

Бойко Борисов каза, че е подкрепил всичко по промяна на Конституцията, което искал Христо Иванов. Сега господин Иванов ще гледа как  Борисов ще се възползва от подкрепата си. Дори Радев не е толкова прецакан, тъй като все пак има някакви лостове за пазарлъци, докато Иванов за нищо няма да го питат. Може само едно "Как си?“


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.