close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Калфин: Подигравка с цялата ни дипломация
©
14:57 / 22.04.2024
687
Рокадите в министерство на външните работи и назначаването на служебния премиер Димитър Главчев, и за дипломат №1 на България показва липса на доверие и ниска мотивация в администрацията.Така бившият външен министър Ивайло Калфин определи рокадите в служебния кабинет в интервю пред БНР.

"Там има и двама зам.-министри, които са външни за системата. Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина“, допълни той.

"Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри Главчев има ли компетентност и езикови умения или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен ви индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори.“, коментира Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че тази рокада става въпрос за важен момент в международната ситуация и напрежението около нас. "Трябват ни хора, които знаят как да реагира в определени ситуации и бързо."

"Рокадите са много сложен въпрос, чудя се как да коментирам. Няма логика това, което се случва. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство не е добра."

Най-малкият проблем на МВнР е вотът. Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и "не мисля, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика“.

Бившият външен министър смята, че зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация.

"Няма нито един аргумент външно министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване“, подозира той.

И се изказа изключително ласкаво за отстранения днес външен министър Стефан Димитров:

"Той е един от добрите ни дипломати. Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил."

"Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение уважението към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите не би се хванал“, предупреди Калфин.

Той се надява де се намери "новото нормално“ и прогнозира, че този служебен кабинет ще остане по-дълго, защото едва ли ще има промяна на политическата картина след изборите, за да се направи редовен кабинет.

"Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си", каза Още Калфин
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.