close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кандидатите на Радев за кметове със 7% одобрение
©
13:14 / 29.06.2023
195
Кандидат за кмет, близък до президента Румен Радев, получава само 7 на сто подкрепа. Това сочат данните от национално представително изследване на "Алфа рисърч". То е проведено в периода 20-26 юни 2023 г., публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Осъществено е сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Близък до президента кмет биха подкрепили 7% от анкетираните. Това вероятно означава, че ако се реализира хипотезата за президентски кандидати, те вероятно ще играят като "независими“, посочват от агенцията. От месеци неофициално се лансират предположения, че в някои от големите градове, сред които и София, Радев ще пробва да си осигури влияние чрез неформално участие в местната власт. За подобна възможност се говореше и в изтеклия от Националния съвет на "Продължаваме промяната" запис.

"Радев е тръгнал да си пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Хванал е под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва (кметовете - б.р.). Това нещо в момента се случва на абсолютно всички ГЕРБ-ерски кметове. Това, което ще се случи, е че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове", казваше в него Асен Василев.

Партиен или независим кандидат?

В сегашното си изследване от агенцията питат и за предпочитанията сред избирателите дали кметът на тяхното населено място трябва да е партиен или независим кандидат. Мненията са разделени с известен уклон към партийна фигура. За партиен кандидат са 45%, а за необвързан политически - 39%. Политическите кандидати за кметове са предпочитани от симпатизантите на партиите, представени във властта на местно или национално равнище – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Зад независимите кандидати застават в преобладаващата си част привържениците на ИТН и "Възраждане", а избирателите на БСП остават поляризирани.

Същият или нов кмет?

Силна поляризация има и по оста "приемственост или промяна в местната власт“.  41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява сегашния кмет, а 49% са за избор на нов. В големите градове преобладаващо желание е за нови лица в управлението, докато в по-малките общини симпатиите са на страната на действащите кметове. Предизвикателствата пред новите лица са свързани с по-ниската им популярност, а пред сегашните управници – евентуална протестна вълна на втори тур.

При предстоящите местни избори се очертават няколко базови сблъсъка - между  статукво и промяна, между партийни и "независими“ кандидати. Резултатите ще се решават във всяка една община поотделно, но могат да се очакват редица оспорвани битки, изходът от които ще има своето отражение и в национален план. Националното проучване не е представително за отделните общини, където нагласите изискват самостоятелни проучвания, но показва следните характерни особености, уточняват от "Алфа рисърч".
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.