close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кой губи и кой печели от предсрочните избори
©
11:09 / 10.01.2023
350
След дългите месеци на чудене и двоумене, накрая стигнахме до третия мандат, който е в ръцете на Румен Радев и зависи от неговото желание да има или да няма редовно правителство. Три партии имат реален шанс да получат мандата – БСП, Български възход и ДБ, пише Димитър Попов за Фактор.

Ако иска предсрочни избори, Радев ще връчи мандата на БСП. Нинова отказва коалиция с ГЕРБ, защото и Борисов не я иска, не може и с ПП, защото се изпокараха по всички теми, особено за Украйна, с ДПС не мели брашно, а с ДБ се разминаха по евроатлантическа линия. Ако получи мандат, тя вероятно 

ще го върне най-бързо.

Мандат на ДБ също изглежда обречен, защото от него може да произлезе само евроатлантическа коалиция ГЕРБ, ПП и ДБ, която заради ината на ПП да искат предсрочни избори на всяка цена, изглежда невъзможна. Което също обрича такъв мандат на провал и президента сигурно го знае.

Обратно, ако иска редовно правителство, Радев вероятно ще даде мандат на Български възход. Партията на Стефан Янев е много гъвкава, готова на 

компромиси с всички,

и е възможно да направи програмно или временно правителство, зад което да се скрият ГЕРБ, ДПС и БСП, така че да избутат кризите поне до края на годината.

За Радев всички възможности, които има с третия мандат, са печеливши. Ако отидем на нови избори през март, просто ще удължи едноличното си управление с още 4-5 месеца, което си е чист бонус за неговото желание да тика страната към президентска република. Ако пък се направи програмно правителство с мандат на Стефан Янев, той печели сигурно участие в разпределението на министерските кресла чрез своите протежета в Български възход, и в някакъв смисъл ще има свое служебно правителство, подкрепено от работещ парламент.

В такава ситуация с третия мандат,

 ситуация win-win,

на Радев му остава само да докаже на българските избиратели, които все по-малко му вярват, че той самия чува и споделя тяхното искане за редовно правителство на всяка цена, и дори прави всичко възможно да помогне на партиите в тази посока. Можем да очакваме дори морални тиради в най-близко време, като например колко вредно е за страната това, че партиите се мразят, и как всички техни лидери се нуждаят от любов...Е, шегувам се де!

Различно изглежда ситуацията за партиите в парламента. Като изключим "Възраждане" и ДПС, за които и да има, и да няма правителство е все едно, всяка от останалите партии ще загуби и от бързи избори, и от редовно правителство с третия мандат. 

На пръв поглед само ГЕРБ изглеждат печеливши, защото след предсрочни избори ще бъдат първа политическа сила отново, а в едно редовно правителство с третия мандат ще настанят най-много свои министри във властта. Но за хората на Борисов има и лоша новина. Местните избори вече чукат на вратата, а хаотичната политическа ситуация и многото кризи вещаят

загуба на позициите им в местната власт,

където ГЕРБ държи почти всички областни градове и повечето големи общини. 

Борисов знае че неговата партия не се разпадна досега само защото има силни структури в регионите, а силата на тези структури зависи от връзките им с местната власт. Изгубят ли местните избори, в ГЕРБ може да започне пренареждане, което да завърши твърде неочаквано за нейния лидер. Ето защо Борисов сигурно много иска участие в редовно правителство, което да произведе местните избори с всичките бонуси, които дава властта в този случай. Бързите избори за парламент са риск от тази гледна точка...

За БСП местните избори не са приоритет. Партията няма кметове в големите градове, има ги само в малки общини, където не може да упражнява голямо влияние, но това не притеснява Нинова. Нейната стратегия е свързана с неистовото и желание да бъде 

министър на всяка цена

От тази гледна точка тя със сигурност предпочита участие в редовно правителство, а не в предсрочни избори. 

За ДБ и ПП обаче ситуацията с третия мандат е ситуация loose-loose. Те имат три възможности – или да направят редовно правителство с ГЕРБ и ДПС, или да бъдат опозиция на четворна коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП-Български възход, или да вървят към предсрочни избори. В първия случай ще изгубят повечето от своя електорат. Видя се, че след интервюто на Христо Иванов, в което той призова ПП да смекчат тона и заедно да направят коалиция с ГЕРБ, в мрежата заваляха закани и гневни заричания от техните симпатизанти, които заплашиха не само да напуснат партията, но и да се саморазправят с нейните лидери. 

Успокояването на политическата ситуация, което ще последва от едно правителство на ГЕРБ, БСП и ДПС пък, ще остави двете партии в опозиция и в изолация, което е сигурен път към тяхното изчезване на следващите парламентарни избори. Да го кажем просто – ПП и ДБ са сдружения на комунари, които се изживяват като революционна каста и с този имидж печелят привърженици. Като обикновена парламентарна опозиция, без площадния патос и митингите срещу статуквото, те бързо 

ще се маргинализират

Що се отнася до третия вариант – предсрочни избори, ПП и ДБ определено ще излязат от тях с доста по-малка подкрепа, защото ще понесат най-голямата вина за поредния провален парламент. А гарантираната загуба на местните избори може да ги изхвърли изобщо от политиката.

Така че сега всичко зависи от Румен Радев и неговото желание да има или да няма предсрочни избори. Последната новина е, че той няма да даде третия мандат на Стефан Янев и неговата партия Български възход, което означава само едно - вървим към предсрочни избори.

В тази ситуация на винаги побеждаващ президент и на вечно губещи партии, може да имаме парламентарни избори и през март, и през есента, с което да утвърдим като традиция провеждането на поне три избора годишно.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.