close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Крехка преднина за ГЕРБ, победителят неясен
©
12:09 / 27.03.2023
141
ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%. ДПС с малко пред "Възраждане" 12,8 пред 12,6%.Това сочат данните на агенция "Сова Харис".

Според направените заявления, най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори. Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и Възраждане (12,6%). За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място. Регистрираните резултати показват, че Левицата! (4,1%) е на път да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и "Български възход" (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна. Според изследването, не така стоят нещата с "Има такъв народ" (2,9%). Дали поради непокрити очаквания или заради отделянето на водещи експерти от тази партия в нов политически субект, трендът при тях е в негативна посока. Вероятно за сметка на това коалиция "Заедно" отбелязва присъствие, което, макар и да е далече от бариерата за влизане в парламента, получава доверие, което надхвърля 4-те процента.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. 

Резултатите от изследването показват, че партиите от второто ниво според електоралната подкрепа имат по-голяма възможност да привличат нови гласове. Доверие, надвишаващо дела на гласуващите за тях, получават ДБ (14,5%), Български възход (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие вероятно има и между БСП (11,8%) и Левицата! (9,6%). При ляво ориентираните формации също има потенциал за растеж. Доверието към ВМРО (7,8%) показва, че симпатизантите им още не са ги забравили, но че партията е изгубила актуалност в конкретната ситуация. Коалиция "Заедно" (4,2%) се налага сред претенциозната градска среда, което е гаранция за положителна тенденция вбъдеще, но все още е неизвестна сред по-широките слоеве от населението.

Рестартът на НДСВ (2,1%) засега е почти незабележим.

До урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

 


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.