close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Листата на ГЕРБ в Пловдив е заплашена от силен преференциален вот
©
12:54 / 27.05.2024
1190
Възможно ли е листата на ГЕРБ в Пловдив да бъде пренаредена с преференциален вот? И откъде може да се появи опасността за по-предните в подреждането?

Водачът Бойко Борисов вероятно ще освободи едно място и ще влезе в парламента от София. Подобен ход е възможен и с Георги Георгиев,трети в листата, но и  водач в 23 МИР София.

На последните парламентарни избори  - 2 април 2023 година, ГЕРБ спечели в Пловдив три депутатски места – с 30 996 гласа, и остана втори след ПП-ДБ – 36 072 гласа.

На местните избори миналата есен очаквано подреждането беше по-различно – ГЕРБ спечели с 18 973 гласа и вкара в Общинския съвет 13 съветници. Между двата тура стана ясно, че официален коалиционен партньор на ГЕРБ в местната власт става  коалицията "Съединени за Пловдив“. Сделката беше скрепена с прегръдка между бъдещия кмет Костадин Димитров и Славчо Атанасов, водач на коалицията, под натиска на Бойко Борисов.

И сега става по-интересно, тъй като по-малкият партньор трябва да получи място в листата на ГЕРБ за парламентарните избори. И го е получил под номер 11 в листата. Това е Веселина Ботева, директор на дирекция "Социална политика“ в общината.

"Съединени за Пловдив“ е формация от седем партии, от които с електорална тежест са  ВМРО, "Кауза България“ и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски“.  На местните избори тази коалиция събра 11 074 гласа и вкара 8 общински съевтници.

Владимир Кисьов, Георги Титюков и адвокат Георги Колев, лидери на трите партии в Пловдив, са показали завидни възможности да печелят гласове на местни избори. Логично е повече от тези гласове този път да отидат на сметката на ГЕРБ – в името на общото градско управление, но с ясен преференциален вот за номер 11.

Дали кандидатът на "Съединени за Пловдив“ може да пренареди листата и да се озове сред призьорите е спорна прогноза, но реална възможност, ако коалицията е запазила единството си. И дали избирателите й са склонни да гласуват за ГЕРБ, след като лидерът им Атанасов бързо се отметна от предизборните си приказки и се прегърна с противника си.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.