close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Няма втори, няма трети мандат - отиваме на избори
©
10:45 / 25.03.2024
799
"Това е най-дълбоката тежка политическа криза в историята на страната след Освобождението", заяви пред Euronews Bulgaria социологът от "Тренд" Димитър Ганев по повод ситуацията с провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по реализирането на първия управленски мандат. 

"Започна процес на предоговаряне, което е сложно. От некоалиция трябваше да се направи коалиция и от състав на МС, да се направи типично коалиционно правителство с представители от двете формации. В този опит за надцакване, контра, реконтра, предоговаряне, излязоха извън контрол. В един момент се изпусна ситуацията, казаха се тежки думи, от които беше много трудно да излязат", аргументира се Ганев. 

По мнението му, нито втори, нито трети мандат може да се осъществи, директно отиваме на избори "2 в 1".  

"Политическите партии, които очевидно имат проблем с доверието, го имат и заради това, че не разбират своето призвание да защитават интересите на голяма социална група. Те са проекти за власт. В Германия преговарят няколко месеца и достигат до договорки от 500-600 страници документи подписват", коментира от своя страна политологът Страхил Делийски.  

Според него задаващият се кабинет ще е с широко представителство.

"Как да нямаме политическа криза, като последните 2-3 години се връщаме в изходни позиции", допълни Делийски, визирайки репликите и обвиненията между некоалиционните партньори. 

Георги Свиленски обяви, че БСП ще върне третия мандат, ако им бъде връчен от президента Румен Радев. Според депутата от левицата другите два мандата са изчерпани:

"Личното ми мнение е, че са изчерпани и няма да има правителство, но всичко се случва час по час".

"Чудя се защо България трябваше да загуби 9 месеца, за да се стигне до вчера - ГЕРБ хвърлиха кърпата и казаха, че няма да правят правителство, защото се търгуват постове", посочи той пред БНТ.

За заявката на ГЕРБ, че могат да продължат разговорите с ПП-ДБ след избори, Свиленски коментира:

"Пожелавам им успех в предизборната кампания - ако това ще им е кампанията, че ще продължат разговорите, то по-добре да не ги спират".

Депутатът от БСП не вижда проблем с последните промени в Конституцията, според които парламентът ще заседава и при служебно правителство:

"В нормална ситуация парламентът винаги заседава и не се саморазпуска. Това, че три години сме в някаква шизофренна ситуация да направим пет избора не значи, че лошото трябва да стане правилно".
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.