close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Отива ли политическата класа на боклука след 11 юли?
©
16:16 / 21.06.2021
369
Ако и сега не се състави правителство, цялата политическа класа ще отиде на боклука. Конфликтът между Радев и Борисов е много сериозен и не може да се очаква примирие. Най-важният въпрос обаче е дали ще се конфигурира кабинет,

каза социологът Кънчо Стойчев пред радио "Фокус". 

Интригата на тези избори е много голяма, а подобна ситуация няма аналог, тъй като наблюдаваме кампания, преливаща във втора.

"Главната интрига е за първото място. Не можем да дадем категоричен отговор за първото място, тъй като имаме сближаване на позициите на първите две партии – ГЕРБ и ИТН. Трябва да имаме предвид характера и същността на електоратите на тези две партии, които са твърде различни. При ГЕРБ наблюдаваме втвърден електорат, ангажиран с партията, включително и служебно. Почти две трети от местната власт е в ръцете на ГЕРБ, а притежаването на местната власт е огромен бонус за всеки, който прави избори. Затова би било прибързано да считаме, че тази тенденция за сближаване на резултатите между ГЕРБ и ИТН задължително ще доведе до превес на ИТН. Твърде вероятно е ГЕРБ да запази своето първо място, но с по-малка преднина. Очаквам ГЕРБ да загуби около 150 хиляди гласа, но те изкараха над 800 хиляди и с едно постижение от 700 хиляди гласа не би било толкова лесно на ИТН да победи", казва Стойчев.

От друга страна е електоратът на ИТН - млад, не така мотивиран, който тепърва се изгражда и утвърждава. Мачът не е свирен изобщо, ще става все по-интересен. Навлизаме вече в последните две седмици и със сигурност ще има още "скелети от гардероба“, които ще излизат“, обясни социологът.

Според Кънчо Стойчев при смяна на властта е нормално да има ревизия на отминалото управление, но същевременно страната ни е в ситуация на остър сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев. Конфликтът между двамата е много сериозен и не може да се очаква примирие. Най-важният въпрос обаче е дали ще се конфигурира кабинет.

"Правителство категорично трябва да се състави. Ако не се състави, цялата политическа класа ще отиде на боклука и ще изпадне в тежка криза. Най-вероятно ще се върви към правителство на малцинството с подкрепа в парламента от партии, които непряко участват в правителството. Не очаквам сформирането на правителствена коалиция, по-скоро на шарено и пъстро, широко отворено към обществото, каквото наблюдаваме в момента. Неговият живот може би няма да бъде толкова дълъг и отново ще ходим на избори, но това е демокрацията“, подчерта социологът.

Кънчо Стойчев обясни, че след 11 юли правителство трябва да бъде съставено, тъй като страната, Европа и целият свят са в ключов етап и България не може да си позволи да остане извън тези процеси.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.