close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Отнемайте думата на политическите циници
©
16:09 / 16.05.2024
924
Циници доминират в публичния форум на българското  обществото. Водещи  журналисти  в националните медиите са натрапчиво или пластмасово цинични от  невидима принуда или от  съблазни. Това е полярна противоположност на  възвишеното и трудно призвание на журналистиката. Циници са дежурните  политически коментатори и анализатори. Тровят  политическата атмосфера на обърканото  общество. Голяма част от политиците са професионални циници. Критично голяма част от обществото е заразена от вируса на цинизма. Студен цинизъм на безразличие.

Политическите  циници тласкат българското обществото към бездната на НИХИЛИЗМА. Почтените  членове на обществото са в малцинство. Те  не разполагат с демократични политически инструменти да пресекат пропадането  в бездната на нихилизма. Тежка  и неразрешима е дилемата между политическата рационалност и политическата етика. Много тежка дилема. Теоретическия изход е политическата виртуозност (Хана Аренд). Но за нея е необходим голям опит и социално  време.

В България лъжат и крадат безобразно. Генеалогията на този манталитет не е изследвана.  

След имплозията на мракобесната тоталитарно-комунистическа система и в България имаше вълнуващ и красив порив към обновление и автентичност на живота. Не се получи. Видимо и невидимо политическият цинизъм пълзеше във всички жизнени сфери на обществото. И стана доминиращ. Стана арогантен. Стана всесилен.

Циниците са мнозинство. Цели политически партии са станали  цинични. Вождове и говорители на политически партии са брутални циници. Национални медии са цинични. В дигиталните социални мрежи се вихри политически цинизъм.

Съвременният политически цинизъм, за разлика от античния, се разпознава с духовната си мизерия , потискаща некомпетентност в този толкова нарастващо комплексен социален свят , с безсрамието си, с нихилизма към участта на другите. Вижте им езика на парламентарната трибуна и в нефелните национални медии. Вандали, които рушат фундаментални социални ценности. А глупаците и глупачките леят крокодилски сълзи за катастрофално ниския рейтинг на парламента.

Не подценявайте политическите циници. Отнемайте им думата в публичния форум и не ги допускайте изобщо. 

Демокрацията е отговорност. Не е лигавене. Утре ще бъде късно. 

Човешкото в човека има за начало забраната. Решителното "НЕ!“. Такъв е прехода от зверовете към човеците.

Проф.Георги Фотев
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.