close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Парламентът след 4 април - тотален контрол на ДПС
©
13:54 / 18.03.2021
578
Като гледам и слушам какво говорят политиците, все по-ясно разбирам, че след изборите ни очакват широка коалиция, нестабилност, неприятности със САЩ и икономически проблеми. В това отношение не съм наблюдавал по-предизвестени избори. Причината: следващото правителство ще е като това на Орешарски или на Беров, зад него ще се спотайват три или четири партии, които няма да носят отговорност за сламения премиер, но ще го използват за своите цели, които са прозрачно ясни – вземаме нашето и беж да ни няма, пише Димитър Попов в анализ за Faktor.bg

Ключовият играч в такава коалиция отново ще е ДПС. Без тях няма да е възможно нито правителство на ГЕРБ, нито на БСП. По всичко личи, че другият ключов играч - Слави Трифонов, ще си остане в миманса.  В парламента той ще следва същата политика, каквато следва и сега – страничен наблюдател, неангажиран с никого и с нищо хейтър, който критикува всички, твърдейки че е нов и чист, морален и витаещ из облаците. Опозиция и на управляващите,  и на опозицията – това ще е Слави,  което автоматично оставя парламента под пълния контрол на балансьора ДПС. А това прави варианта експертно правителство, предложен от Движението, единствено възможен за двете големи партии. 

Въпросът е само с кого ще реши да направи правителство Ахмед Доган?

ГЕРБ и БСП май вече приеха неизбежната коалиция с ДПС, защото разбраха, че според прогнозните резултати сами не могат да управляват. От своя страна ДПС им гарантира, че е готово на прегръдка и с едните, и с другите, 

стига това да им осигури министри и част от държавната баница. И разбира се, да е изпълнено условието – неутрален, приет и от движението премиер, който не е нито Нинова, нито Борисов, които са партийни и спорни фигури.

Това условие поставя коалицията с ГЕРБ пред драматичен избор – ще се съгласи ли Борисов да не е премиер. Напоследък упорито се говори, че той след изборите ще се оттегли. Ако го направи, става възможна коалиция с ДПС. По очакваното разположение на силите в бъдещия парламент се вижда, че двете партии нямат мнозинство. За да се получи широка коалиция е необходима още една, която не се вижда на хоризонта. Засега ВМРО не прескача 4 процентната бариера, а всички останали партии искат промяна на статуквото, в което и сега доминират ГЕРБ и, макар и тайно, ДПС. 

Единствения начин да се спретне мнозинство остава изпитаната вече практика на независимите депутати. Помните сигурно как новоизбрани парламентарни групи на Яне Янев или на Бареков се разпадаха внезапно, още при първото гласуване. След това се появяваха цели глутници "независими", които винаги се присламчваха към мнозинството

Този вариант в следващия парламент не само е възможен, ами е даже много вероятен. Прегледах листите на новите партии като "Има такъв народ" и "Изправи се БГ" и открих вътре лица, на които право на челото им е изписано "независим". Те могат да направят бъдещата коалиция на ГЕРБ и ДПС  възможна и достатъчно широка.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.