close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Последна надежда – правителство от силни личности, или президентът да е жив и здрав
©
15:55 / 04.05.2023
238
Българите вече поставят политическата криза като водещ проблем, наред с инфлацията и обедняването. Само сформирането на стабилно правителство ще вдъхне надежда на българина. Това са изводите на социолози и политолози в разгара на поредното политическо безвремие, обхванало страната.

Един месец след изборите на 2 април изход не се вижда. Преговорите между победителя ГЕРБ-СДС и втория ПП-ДБ приключват безславно. Илюзията за общо правителство на първите две политически сили бързо се разсея. Остава приетата законодателна програма, но парламентът върви ускорено към поредното си разпускане.

Лидер на политическите процеси в момента безспорно е Бойко Борисов. Като победител на изборите и с право на първи мандат за съставяне на правителство, той изненада с нестандартен ход –вторият да покаже кабинета си – отказвам се от моя, ако вашият е приемлив. Ухажването на ПП-ДБ от страна на Борисов дори мина приличните граници.

От коалицията отговориха с партийни фигури в проектокабинета си и така нарушиха джентълменското споразумение лидерите да се отдръпнат. Това взриви крехкия въжен мост между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Управленската програма, по която двете коалиции работиха в експертни групи през последните седмици, също се оказа неприемлива. Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални, отговориха от ГЕРБ.

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха, това е очевидно. Какво следва?

Инициативата продължава да е в ръцете на Борисов, който се насочва към първия мандат – с втория е приключено. Днес той изглеждаше така, сякаш е развял бялото знаме – президентът ще управлява дълго, да е жив и здрав.

При нови избори всички сме в пропастта, твърдят икономисти, финансисти и политици. Въпросът е колко крачки ни остават и горим ли от желание да се озовем там.

Борисов вади последния си коз – правителство от силни личности, подкрепено от мнозинство, но без коалиции. Той приключва с ПП-ДБ и започва разговори с другите партии в парламента.Това е последната надежда – съдбата на третия мандат е ясна.

Отговорност срещу отговорност. Това очаква Борисов от ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане“. Шансът? Не е голям. Но и крачките до пропастта не са много.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.