close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Прогноза: Избори 2 в 1 няма да има
©
16:14 / 07.03.2024
743
В бъдещия ЕП ще има по-различни пропорции между проевропейските и евроскептичните сили. Ново мнозинство на антиевропейски формации, които искат отслабване на ЕС или пък искат собствената им държава да напусне ЕС, няма да има. Това мнение изрази пред БНР бившият евродепутат от ЕНП проф. Светослав Малинов, политолог и университетски преподавател.

"Големият проблем, пред който ще се изправи новата ЕК, ще бъде войната в Украйна. Ще бъдат направени доста компромиси във водещи през последните десетилетия политики", отбеляза Малинов.

"Мандатът вървеше добре, с амбициозна програма, но след войната на Русия в Украйна всичко започна да се разглежда в тази светлина. В момента сме в тежък период. Тъй като войната не е завършила, трудно може да се говори за успешен мандат", коментира Светослав Малинов за първия мандат на досегашния председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира отново.  

Преди евроизборите следва да се каже коя партия в кое политическо семейство би отишла, заяви политологът. "Да бъде ясно дали съответните кандидати ще отидат в проевропейските семейства или в антиевропейските. Това е фундаменталното разделение."

ЕК винаги е препоръчвала да не се смесват национални с европейски избори, напомни Малинов. "Смесването на темите не е добре за евроизборите."

Няма да има избори 2 в 1, прогнозира той. Реакцията на Борисов след гласуваната оставка на кабинета "Денков" може да се обясни с "вътрешни, невидими за публиката договорки, които не са спазени", посочи политологът.

"Доверието не е загубено сега. Недоверието продължава да съществува.  Страхът от това, че избирателите ще санкционират прекалено сближаване, ги поставя в ситуация на взаимен контрол."

Евроизбори са сваляли редовно правителство у нас - през 2013 г., но тогава освен протести, се появи и ново мнозинство, изтъкна Светослав Малинов.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.