close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Прогноза - без победител на 2 април
©
10:14 / 16.03.2023
171
Разлика от 24 000 между първи и втория политически субект - за мен това е политически паритет на върха, но не съм сигурен дали ще можем да съобщим победител на 2 април, ако се запази тази ситуация. Така коментира политологът Димитър Ганев резултатите от актуално социологическо проучване на агенция "Тренд“, направено по поръчка от "24 часа“.

Трудно е да се каже колко точно партии ще влязат в парламента. Но от гледна точка на политическото уравнение на 2 април ще имаме сходен парламент на 48-ото НС, прогнозира той.

Според Ганев дори да математически да излязат сметките, политически няма шанс да се направи кабинет. И даде пример с типа  конфигурация – ГЕРБ, ДПС и БСП, която трудно може да бъде обяснена на избирателите на съответните партии. Но смята, че всяка една външна опасност може да бъде лепило за съставянето на кабинет. Например – сериозни финансови проблеми или ескалация на войната в Украйна, могат да се окажат спойка за политическите партии.

Комбинацията между първите две формации – ПП-ДБ, и тази на коалиция на статуквото – ГЕРБ-ДПС-БСП, трудно мога да си представя,  защото спирачка са местните избори. Не мога да си представя, че ГЕРБ може да подкрепи правителство на ПП-ДБ просто ей така, защото те са му основен политически опонент. Дори да влезем в този сценарий – политическата криза няма да бъде решена генерално. Това ще бъде конструкция, която ще издържи само няколко месеца, смята политологът.

Според Ганев възможните сценарии са  експертно или програмно правителство, зад което да се скрият евентуални коалиции. Той обаче смята, че нито Петков, нито Борисов ще имат шансове да бъдат премиери. Ако е възможно да има правителство, премиерът не трябва да бъде партиен лидер - и ГЕРБ, и ПП вече предложиха други фигури за министър-председател.

Що не отнася до това къде отиват левите гласове, Ганев обясни, че  една част припознават вече "Възраждане“ като своя партия, а други – "Български възход“. А сега се появи и Левицата, което също ще привлече част от левия електорат. Очевидно е, че всички леви проекти искат да отчупят парче от бившите БСП-избиратели.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.