close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Прогнозата на Станишев: Три леви листи ще се борят за две места в ЕП
©
12:50 / 30.04.2024
960
Предстоящите избори няма да разрешат нито един от възлите в българската политика, я само още повече ще ги заплетат, прогнозира евродепутатът Сергей Станишев. Според него трите леви листи ще се борят за две места в ЕП.

"Трябва да изградим европейско бъдеще за България с вътрешни усилия, а не със спасител отвън", каза той.

Запитан какво ще прави отсега нататък, Станишев припомни, че е направил много - бил е премиер, президент на ПЕС, но той е "политически човек". А дали ще продължи в политиката каза, че зависи от това дали има интерес.

"Аз съм за национален консенсус по ключови политики", изтъкна Сергей Станишев.

Нямах илюзии, че ще бъда предложен в листите на БСП, посочи Станишев. И припомни, че още през 2019 г. е критикувал консервативната линия на Корнелия Нинова. Станишев каза, че е извървял цялата процедура по номинации в тази кампания от уважение към хората в БСП. И благодари на социалистите, които са го номинирали за евродепутат. Обърна внимание и, че според проучване е един от двамата най-разпознаваеми български евродепутати.

Според него някои от кандидатите в евролистата на БСП по-добре биха стояли в листата на "Възраждане".

Според него и в ЕС, и в България трябва да се мине към класически коалиции.

В европейския контекст той предупреди, че има опасност ЕС да се раздели на различни скорости.

Връщайки се на българска почва, той каза, че през последната година преживяваме не просто политическа криза. Тя се превръща в системна криза на политическата система. Балансира на ръба на пълния срив на доверие и делегитимация на институциите. Най-голямата партия у нас представлява 8-9% от имащите право на глас, а само 40% от избирателите гласуват – това е тежка политическа диагноза. Мнозинството българи протестират като не участват в изборите.

Политиците носят отговорност за ежедневното количество отрова в обществото, категоричен е бившият президент на ПЕС. Според бившия премиер и бивш лидер на БСП сме се превърнали в мразещи се, враждуващи племена.

"Според днешния наратив българите сме "соросоиди“ или "патриоти“, "пионки на посолството“, или "агенти на Путин.“ Развихме неспособност да постигаме обществени консенсуси дори в ключови сфери от национален интерес, като демографската политика, например.“, каза Станишев.

Станишев подчерта, че заради безсилието на политиците България ще загуби 6-7 млрд. лв. евросредства. Той даде пример с Румъния, където управлява коалиция между десницата и социалдемократите. Там ротацията е минала успешно и сега коалицията се явява с обща листа на евроизборите и общ неутрален кандидат за кмет на Букурещ. И това създава доверие у евентуалните инвеститори.

"Не се научихме в ЕС да правим коалиции с държави със сходни интереси". Станишев предупреди, че европейските избори ще бъдат захлупени от вътрешни скандали.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.