close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Радев се произнесе: Гответе се за избори, аз ще управлявам
©
16:48 / 15.01.2023
230
Предизвестеното решение на президента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП предизвика ураган от критични и негативни реакции във социалните мрежи. 

Стоян Михалев, депутат от ДБ:

Триумвиратът Борисов, Радев и Гешев елиминира всякаква възможност за стартиране на съдебна реформа. Днес юмрукът на Радев обедини мутромилиционерите зад себе си срещу свободните граждани. А Борисов избра да подкрепи служебния кабинет на Радев, вместо реформаторски кабинет на българския на парламент. Сега на ход са гражданите. Ще позволяват ли на предстоящите избори тези заговорници да задушават всякакво развитие?!?

Калин Манолов, журналист:

За четвърти път Радев даде третия мандат на петите - БСП. Честити пети избори!

Константин Мишев, журналист:

Какво са имали предвид бащите на днешната Конституция, когато са дали правото на президента да определи еднолично коя политическа сила да получи третия мандат за съставяне на правителство? Не помня всичките разисквания по този въпрос. Бях останал с впечатлението, че тази възможност е била предвидена, за да може главата на държавата да прецени коя парламентарна група има най-големи шансове да състави правителство, а не обратното - президентът да хвърли страната в хаос, като избере формация, която очевидно няма никакви шансове да състави кабинет. И да продължи да управлява със служебно правителство...

Имало ли е сериозна дискусия по този въпрос? В парламента (ВНС) или в комисиите? Било ли е преценено, че президентът е възможно умишлено да действа за разбиването на парламентарната система? 

Изборите бяха на 2 октомври. 2022 година. Достатъчно дълго време имаше за консултации. И за трезва оценка на възможностите. Президентът Радев възложи на БСП третия мандат - това означава, че иска да продължи разрушаването на парламентаризма в България.

Кристина Петков, депутат от ДБ:

Мисля, че вече за всеки стана ясно, че Радев пази едноличната си, безконтролна власт. Поне вече се разкри истинското му лице пред обществото. И макар за мен да беше ясно от началото на “политическата" му кариера, че прокремълски играч няма как да бъде обединител, днес - с избора да даде третия мандат на партията, която безцеремонно агитира за неутралитет по отношение на войната, която Русия води с Украйна - Радев сваля картите си на масата. Моят извод е един - Радев носи лична отговорност за провалената възможност да има правителство.

Георги Папакочев, журналист:

По повод обреченото на избори президентско решение за връчване на третия мандат на БСП, поздравявам аудиторията на ФБ и You Tube с песента Ha! Ha! Said The Clown/Ха, ха каза клоунът, на великолепния навремето състав 

Manfred Mann. Чуйте ги, а тези които поразбирват "вражеския" вече английски език - проследете текста в клипа.Честито, просто... Ха, де?

Петър Бояджиев, емигрант във Франция:

Още една седмица, българите са принудени да търпят лъжите на българските комунисти. Тяхната наглост, тяхната импотентност, тяхното лицемерие и двуличие, тяхното лъжовно миролюбие. Накратко - съществата лишени от всичко човешко, освен, крадените пари, освен да живеят на гърбът на другите. Жалко и това вече 78 години.

Велизар Шаламанов, бивш военен министър:

Както се очакваше, президентът е решил да удължи “мандата" на служебното правителство до края на годината - почти три години еднолично управление. Честито!

Джема Грозданова, "Републиканци за България“:

А сега освен президентът, и партиите трябва да поемат отговорност за забавянето на връчването на мандатите. 

А през това време нищо не се случи, освен промените в Изборния кодекс. Всички други изтъквани промени в законите можеха да станат бързо. 

Защото без забавянето до сега щяхме да сме в предизборна кампания. 

И възможностите за Шенген, Еврозоната и сроковете по Плана за възстановяване през 2023 година щяха да са по-реалистични. А сега 2023 година е загубена. Партиите, които на консултациите са поискали “време за съставяне на правителство", трябва да поемат отговорност.

Цецка Бачкова, бивш депутат:

Да си го кажем честно - Радев предпочете да доунищожава БСП, вместо да занули ДБ. Левият електорат напълно резонно му е по-важен за поредния бъдещ проект. На ДБ този път беше спестен коварният капан да се окажат в един отбор с ГЕРБ и ДПС и да загубят голяма част от избирателите си. Вървим към нови избори и за жалост аз не очаквам смислен разговор за бъдещето, още по-малко смислени действия. При същите играчи и условия ни чака отново същият резултат. 

И понеже след дългото налагане на мантрата “няма ляво, няма дясно" идеологията и политиките нямат особено значение за голяма част от партийните лидери, единственото, което очаквам, е поредният напън за “сватосване" на ДБ и ПП. Да ни е честита поредната претоплена манджа на мастър-шеф Радев. А от тези, с чиято подкрепа беше избран, ще продължавам да очаквам поне да посипят главата си с пепел.

Доц. Светослав Живков, историк:

Преди шест дни прогнозирах, че президентът ще даде третия мандат на партията с най-ограничен коалиционен ресурс. Трябва да се признае изключителната праволинейност и последователност в действията на Радев по посока компрометирането на парламентарната ни система и демокрацията. Действия, които започнаха далеч преди февруари 2022 г. Пореден добър урок за партиите, които го подкрепиха (пряко и косвено) за втория му мандат, и за избирателите, които гласуваха за него. Също и пореден пример за нуждата от конституционни промени, които да укрепят фундамента, върху който стъпва държавата ни - "република с парламентарно управление". Президентските избори обаче са далече. Поправки в основния ни закон в близко бъдеще също са невъзможни. Международната обстановка и настоящата политическа конфигурация задължават партиите от евроатлантическия и продемократичен сектор да заровят томахавките поне временно и да се разберат. Защото, ако продължаваме така с компрометирането на държавното устройство, партиите и парламентаризма, няма да е далеч моментът, в който прокремълските агенти ще разполагат с мнозинство. А тогава президентската диктатура дори ще се окаже за предпочитане...

Николай Ненчев, бивш министър на отбраната:

Ортодоксален комунист.. и путинист! Хайде да видим сега, има ли демократи в НС, които да поискат отстраняване на Радев и кои ще подкрепят инициативата?

Калина Андролова, журналист:

Радев много луксозно и съвсем в реда на политическата криза се подиграва на Корнелия Нинова. Чудесен момент! Радев хем продължава да си управлява със служебен кабинет, хем е поставил на Нинова неизпълнимата задача да състави коалиционен кабинет, за да се види от всички как БСП не може да събере никакво партньорство. От друга страна, ако Радев не беше дал мандата на БСП, щеше да има вой до небето от страна на партийния електорат. За Радев всичко е идеално, добре изработено. Бой по Корнелия, но по елегантния начин, с фин шоколад, ягоди и шампанско. Добър ход!

Евгени Петров, журналист:

И така - президентът отново избра БСП. Преди време посъветвах приятелите във ФБ да следят на кого Радев ще даде третия мандат. От него ще стане ясно дали иска ново правителство, или да управлява още еднолично. Отговорът е ясен.

Но според мен връчването на мандата отново на БСП с ясното съзнание, че ще бъда провален има и друга, по-далечна цел. Радев продължава настойчиво да обгрижва електората на БСП, атакувайки едновременно с това Нинова. Според мен в следващите години до края на мандата си той няма да прави нови политически проекти. Голямата му цел е да овладее самата БСП. И заедно с център-лявата популистка ПП /негова рожба/ да създаде мощен лявоцентрискти блок между социалисти и социалдемократи и да спечели битката с ГЕРБ. Очевидно е, че друг не може да се пребори с Борисов.

Петър Николов, депутат от ГЕРБ:

Промяната продължава. Здравей, младо време!
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.