close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ревизия на управлението на Здравко Димитров? Дърпат лъва за опашката, ама той умрял
©
15:37 / 18.12.2023
453
Общинските съветници от "Възраждане“ Господин Апостолов, Виолета Константинова, Елена Грозданова, Симеон Петров и Иван Пенков са внесли предложение за извършване на независим финансов одит на Община Пловдив, обхващащ периода на 2019 - 2023 г.

"Ние трябва да взимаме информирани и отговорни решения, касаещи финансите на Общината и рефлектиращи пряко върху изпълнението на приходната и разходната част в общинския бюджет, мотивират се съветниците. "Изразходването на средства трябва да се извършва по прозрачен, ефективен и целесъобразен начин, с мисъл и в полза на гражданите, живеещи на територията на Общината. Решенията, които взимаме, имат реално отражение върху разходването на общински средства и благоденствието на община Пловдив“, пишат още те.

Предложението им трябва да бъде разгледано на утрешната сесия на Общинския съвет.

Дотук добре, но идва по-трудната работа. Съветниците на практика искат ревизия на предишното управление. Не са нито първите, нито последните, които ще го правят. И всичко свършва дотук.

Решението трябва да бъде взето от общинските съветници, а е гадно да те задължават да разследваш самия себе си – доста от съветниците бяха и в предишния ОбС. В този случай авдокат Георги Колев би казал: "Дърпаме лъва за опашката, ама той умрял“. По повод на една друга комисия, която трябваше да разследва един друг мандат, той каза: "Ами да разследваме и смъртта на лъва от зоопарка“. Тогава имаше и зоопарк , и лъв, който умря.

Комисия, която да разследва сделките в предишния мандат, ще има на кукуво лято. Имаше една, но членовете й си бъркаха в носа в очакване да заличат демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея. Минаха две години в напрегнато очакване дали някой ще си признае, че е участвал в далавера, или от напрежението друг ще полудее и ще го приберат с камионетката.

Може да има одит, може да има и комисия да нищи далавери, но всички съветници знаят, че е съвсем безопасно да дърпаш умрял лъв за опашката. Тогава що да няма и одит, и комисия.

Цялата истерия по тези въпроси е заради един досаден пропуск. В началото на  нов мандат трябва да се приема меморандум, според който всеки, вдигнал глас срещу бивш кмет, срещу бивш Общински съвет, незабавно да бъде гонен от залата. Подобен бунт да се приема като посегателство срещу сегашната власт, срещу действащия Общински съвет.Деянието да бъде третирано като престъпление по вътрешния правилник.

А може и по-простичко да се излезе от гадното положение. С една декларация: "Господа, другари, на власт сме, но нали  бяхме и в предишната. Сеир на народа ли да правим! Ако разследваме минали престъпления, няма да имаме комфорта да вършим нови“.

Съветниците от "Възраждане" нямат опит, но след четири години в ОбС ще са готови.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.