close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
С времето Радев все повече се изхабява
©
16:18 / 18.03.2024
755
"Много трудно е да се изгради партньорство между два политически субекта, които се изградиха през годините като антиподи. Единият дойде, за да бъде отрицание на другия. Да премахне всичко, което според тях беше порочно в последните 12 години като практика, логика и употреба на политиката. И когато тези два субекта бяха принудени да се возят в една кола, се видя колко ценностно и манталитетно те се различават. Това каза управителят на агенция "Естат" Иво Желев. Според него заради това на двете партии им е трудно да изградят конструкцията на властта.

"Тя не се базира на техни общи ценности, напротив, те са раздирани от същностни различия и противоречия. Заради това сме свидетели и на всичко, което доста остро ескалира и през последната вечер. Политиката невинаги ни харесва, но в крайна сметка това е една борба за власт и влияние. Едните обвиняват другите, че те провалят процеса, другите казват: "Не, не е вярно, ние сме много разговорчиви". Но ти не можеш да изградиш конструкция нагоре, когато основата отдолу е много ерозирала", допълни Желев.

"Нормално е ГЕРБ, имайки предвид, че е по-влиятелната сила, да претендира за половината, или за колкото те преценят от властта. По отношение на споразумението - какво означават тези ограничения: "Добре, няма да правим нищо с "Възраждане", ИТН и БСП. То противоречи на природата и парламентаризма, и на политиката изобщо. Това са легитимни политически субекти и не може с лека ръка да кажеш: "С тези ще се договаряме, а с тези - няма". Борисов винаги се е притеснявал от открита коалиция с ДПС", подчерта той.

"Ситуацията става напечена, а със снощната пресконференция тя се форсира. Пресконференцията на ГЕРБ беше ултиматум към ПП-ДБ. Те не могат да разберат в продължение на дни, преговарят за основни неща - пост по пост, орган по орган, регулатор по регулатор, министерство по министерство  - ще правят атестация, ако единият не е съгласен с критиките към другия. Това е неработещо", категоричен е Иво Желев.

Експертът отбеляза, че ГЕРБ е по-опитната политическа партия от ПП-ДБ: "ГЕРБ претендира поне за половината власт и на практика с този проектосъстав, който излезе в медиите, се вижда, че нещата отиват към подялба на властта и то в съотношение, което е благоприятно за ГЕРБ. 7 министри на ГЕРБ са номинирани за много ключови министерства".

Според Желев партията на Борисов е постигнала своето.

"В момента изборите са по-скоро тактическо, отколкото стратегическо решение, защото перспективата изборите да променят нещо кой знае какво не е особена голяма. Когато нямаш убедителен и качествен продукт на политическия пазар, нормално е все повече потребители да се отдръпват. ПП-ДБ нямат никакви интерес от избори. Лично аз силно се съмнявам в някои числа, които излизаха през последните седмици за ПП-ДБ. Това е част от политическия маркетинг", добави още той.

Попитан дали има шанс да се появи нов играч на политическата сцена, Желев отговори:

"Виждам сериозна електорална база и никакво лидерство. Виждам няколкостотин хиляди души, които са непредставени в либералния център, това са разочарованите гласоподаватели на "Продължаваме промяната". Имаме няколкостотин хиляди души вдясно, които не избират нито ГЕРБ, нито "Демократична България". Това са огромни политически потенциали и нямаме играч - харизматичен, достатъчно подреден и рационален. Нямаме играч, който да обере гласовете на тези хора, на които им е писнало и от БСП, и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ".

"А колкото повече време минава, толкова повече Радев се изхабява. Виждате, че рейтингът му преди години беше от порядъка на 50-52, а в момента е около 38%. Всяко нещо с времето си - ако го изпуснеш, губиш", каза още Желев.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.