close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Сглобка и в парламента на Пловдив или всичко в ръцете на "Съединени"-те
©
12:12 / 06.11.2023
504
Новият кмет на Пловдив вече е избран и той се казва Костадин Димитров. След всеки избор – одобряван или не, има някакви очаквания. Сега те са, че с Димитров в управлението на града ще влязат нови и млади лица, които може и да нямат достатъчно опит, но да са ясен сигнал, че започва обновление на местния политически елит.

Възможно ли е това да се случи при положение,че ГЕРБ и Костадин Димитров приеха с възторг подкрепата между двата тура на Славчо Атанасов и ръководената от него седемпартийна коалиция. Много е съмнително. Новият кмет и градската структура на ГЕРБ, ръководена вече от Димитър Колев, е пред огромно препятствие. Подкрепата от "Съединени“-те означава, че властта в новия ОбС може да се озове в ръцете на достатъчно компрометирани през годините местни политически лидери – с по четири и пет мандата в парламента на Пловдив.

Скоро ще разберем колко смел може да бъде Костадин Димитров – изобщо може ли, колко смел може да бъде и Димитър Колев.

Естественият ход на събитията води към местна сглобка, подобна на националната. ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с 23-ма съветници, а осигуряването на още три гласа за пълно мнозинство няма да е проблем. Тогава мястото на председател на ОбС се полага на ПП-ДБ – например на водача на листата Веселина Александрова.

Но нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ за заявили желание за съвместна работа. Дори Иван Тотев нападна остро поведението на коалицията, особено между двата тура – бил нарушен феърплеят.

Поне засега сглобката изглежда непостижима.   

Другата възможност се изясни още между двата тура. ГЕРБ и "Съединени“ разполагат с 21 гласа в ОбС. Да добавим петимата съветници от "Браво,Пловдив“ и вероятно двамата от ДПС. Ако това е мечтаното от ГЕРБ мнозинство – имат го. Тогава "Браво“ ще получат председателското място – вероятно Савина Петкова, а групата на Славчо – място на зам.-кмет и други по-дребни подаръци.

Подобно развитие на ситуацията ще покаже, че политическата смелост на победителите е изчезнала още след първия тур, защо да я търсим след втория.

Рутинен избор – това изглежда ще се случи. И той ще остави в опозиция ПП-ДБ, макар и с 10 съветници, в компанията на БСП, "Възраждане“ и ИТН.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.