close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Соцалните мрежи са едно от стъпалата към нещастието
©
09:30 / 06.02.2024
156
В дигиталния свят на безкрайните сравнения едно провокиращо мисълта проучване на германски учени от Рурския университет в Бохум разкрива, че материализмът в социалните мрежи подхранва стреса и намалява щастието. Това изследване, проведено чрез онлайн проучване сред повече от 1200 участници, показва уникалния начин, по който социалните медии утвърждават материалистичните нагласи и последващото им въздействие върху психичното здраве.

Проучването, ръководено от д-р Филип Озимек, дефинира материализма като "значението, което хората отдават на светските притежания". В социалните мрежи това често се проявява чрез публикации, показващи скъпи предмети, луксозни ваканции или привидно перфектен начин на живот. Facebook и Instagram са се превърнали в развъдници на показност. Тъй като потребителите непрестанно сравняват живота си с този на другите, демонстрират дрехи, коли и луксозен начин на живот, те попадат в капана на материалистичните желания. Това постоянно сравняване, особено чрез пасивна употреба, се превръща в непрестанен стремеж към повече, като разпалва цикъл на неудовлетвореност, съобщава изданието "Study Finds".

Проучването, проведено сред група участници с различен профил, анализира поведението в социалните мрежи и психологическото състояние на хората, като се фокусира върху материалните им публикации. В изследването са използвани шест въпросника, за да се установят материалистичните нагласи на участниците, навиците им в социалните мрежи, нивата на стрес и удовлетвореността от живота. При участниците, които са прекарвали средно по над два часа на ден в социалните мрежи, се разкрива ясна закономерност: по-високите нива на материализъм в социалните мрежи са свързани с по-ниска удовлетвореност от живота, повишени симптоми на стрес и по-висок риск от пристрастяване към социалните мрежи. Това предполага, че стремежът към материално богатство, когато е показан в социалните мрежи, може да има вредно въздействие върху психичното здраве.

"Данните показаха, че по-силно изразеният материалистичен подход върви ръка за ръка със склонността да се сравняваме с другите", обясни Озимек.

"Под това разбираме например, че потребителите постоянно мислят за съответните канали и се страхуват, че пропускат нещо, ако не са онлайн", каза той.

Последиците от проучването се простират отвъд числата и графиките. То показва тревожна тенденция, при която хората, търсещи потвърждение чрез материалистични прояви в социалните мрежи, може да жертват душевния си мир и щастие.

Пристрастяването към социалните мрежи се характеризира с натрапчиво използване на тези платформи, често за сметка на други дейности. Симптомите на стреса може да варират от тревожност до физически прояви като главоболие или умора. Това, което е ясно, е, че социалните мрежи може да причинят много повече вреда на потребителите, отколкото полза.

"Социалните мрежи са едно от шестте стъпала към нещастието", каза Озимек.

Въпреки че проучването признава рисковете, свързани със социалните мрежи, особено за материалистично настроените хора, д-р Озимек съветва да не се отказваме напълно от тези платформи. Вместо това той предлага внимателна употреба и балансиран подход, за да се предотврати свръхкомпенсацията. Изследователите предлагат също така включването на оценки на материализма и използването на социалните мрежи в лечението на психичното здраве. Признаването на тези фактори като потенциални отправни точки за интервенции предлага нови пътища за справяне със съвременните предизвикателства пред психичното здраве.

Проучването на д-р Озимек и неговия екип е призив за признаване на скритото въздействие на материализма в социалните мрежи. То фокусира вниманието върху необходимостта от самосъзнание при дигиталното ни потребление и от балансиран подход към използването на социалните мрежи, като ни напомня, че преследването на материални притежания в дигиталната сфера може да има значителни последици за психичното ни благополучие.

"Определено е добре да сте наясно с количеството време, което прекарвате в социалните медии, и да го намалите", препоръчва Озимек, който съветва да не се отказвате напълно от социалните мрежи.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.