close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Сова Харис": Битката за второ място остава заплетена
©
13:45 / 05.06.2024
926
ГЕРБ - 25,5%, Възраждане -15,3%, ПП-ДБ -15,1%, ДПС - 14,2%, БСП - 8,4%."Има Такъв Народ" също заема позиция над бариерата с 5,1%.

Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа. Най-близо до желания праг са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България" с 3,2%.

Това сочи изследване на "Сова Харис" за електоралните нагласи. Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от Агенция СОВА ХАРИС в периода 29 май - 3 юни 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

Съчетанието на националните с Европейските избори повишава интереса на хората, имащи право на глас. Свидетели сме и на сериозни усилия от партийните централи за преразпределение на влиянието в политическото пространство. Според данните от настоящето проучване, решилите да гласуват за български парламент са 43% от избирателите, което е увеличение с 2% за последния месец. Ако посочената тенденция се запази, можем да предоложим, че на 9 юни избирателната активност ще бъде близка до тази от последните парламентарни избори (около 2,7 млн. души).

ГЕРБ-СДС продължават да водят убедително с подкрепа от 25,5% от гласуващите за конкретна партия. Поставеното от Бойко Борисов условие за преднина от 10% пред втората политическа сила изглежда изпълнимо. Така лидерът на ГЕРБ би следвало – според неговото обещание - да се кандидатира за премиерския пост.

Интригата около второто място обаче се заплита – данните показват, че «Възраждане» с подкрепа от 15,3% посягат към тази позиция. За ПП-ДБ полученият резултат е 15,1%. Разликата между двете формации е в рамките на статистическата грешка, но тенденцията е показателна.

Твърде близко след тях е ДПС с 14,2%, което също е на преодолима дистанция за заемане на второто място.

БСП стои стабилно на пето място с 8,4%, което й определя позицията на парламентарна сила без претенции за участие в следващото мнозинство. "Има Такъв Народ" също заема позиция над бариерата с 5,1%. Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа.

Засега никоя от тях не консолидира върху себе си интереса така, че да премине 4-процентната бариера.

Най-близо до желания праг са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България" с 3,2%. Значим резултат получават още "Левицата" - 2,5%, ВМРО – 1,7%, "Български Възход" - 1,2% и Коалиция "Център" – 1,1%. Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както вляво, така и вдясно от политическия център. За други политически проекти заявяват, че ще гласуват 3,3%.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.