close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Три сценария за коалиция, но президентът е в слаба позиция
©
13:18 / 28.06.2022
192
Новото в тази повтаряща се ситуация с консултациите при президента е, че Радев от предпоставка за изграждане на коалиция се е превърнал в пречка, констатира политологът Цветанка Андреева.

"В него вече няма потенциал на политически обединител – такъв, какъвто той беше, когато вдигна юмрук и овладя идеологията на протеста. Тогава той се отказа от ролята си на държавен глава и влезе в полето на политиката, за да го подчини почти напълно еднолично чрез служебната си власт", пише тя в профила си във Фейсбук.

"Днес Радев не може да лидира нито управляващите (в оставка), нито опозицията. Този път неговата лична игра чрез служебната власт ще е атака срещу цялата политическа система. Силата на удара му по политическия модел ще зависи от способността или невъзможността на партиите да предложат смислена управленска коалиция след бъдещите избори",  допълва Андреева.

Тя посочва три сценария за коалиция:

1/ да възпроизведат подобна коалиция на досегашното самоунищожително противопоставяне – което ще задълбочи кризите;

2/ да сформират някаква безпринципна коалиция, възможна към момента и ситуацията, но отново без перспектива;

3/ да се изгради коалиция на общите дългосрочни цели – която да обедини сходни по идеология субекти, решени на взаимни отстъпки в името на излизане от кризите и геополитическото стабилизиране на държавата ни.

"При вариант 1 и 2 Радев ще се възцари върху отломките на неуспеха на партиите и ще ни предложи негов "режим". При вариант 3 той ще бъде "умиротворен“ в институцията си, а политическите елити реабилитирани пред нацията, която трупа отвръщение и недоверие", обобщава Андреева.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.