close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Трифонов се срива - 69,9% разочаровани от него след 4 април
©
15:54 / 21.05.2021
377
Тотален срив в доверието към лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 69,9% не одобряват поведението на ТВ водещият след изборите на 4 април. Най-вероятната причина е отказът на ИТН да състави работещо правителство. Одобрение към ИТН заявяват 18,6%, а останалите респонденти не могат да отговорят. 

Изводите са от независим сондаж на "Галъп интернешънъл болкан“, което обобщава нагласите на българите, направен преди дни. 

Отказът за съставяне на правителство от страна на Трифонов очевидно не среща широко разбиране и отвъд границите на собствените му привърженици, макар българите да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред тази политическа формация. 

Това сочат отговорите на въпроса - коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при "Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия.

И тук, става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИСМВ. Закономерно, БСП в голямата си част не одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса. Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и "крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват.Попитани в телефонен сондаж дали, според тях, са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват "да“, а 23,2% от тях казват "не“. 22,5% от запитаните се колебаят. По този въпрос, очаквано, привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на "аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%.

Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.