close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
В "домовата книга" на Радев за служебен премиер остана само един кандидат
©
17:08 / 27.03.2024
1003
До един човек ли се сведе "домовата книга", от която президентът Румен Радев ще избира служебен министър-председател? Става дума за зам.- председателя на Сметната палата Горица Кожарева.

Този въпрос възниква, след като преди ден бившият шеф на Стратегическия съвет на държавния глава проф. Александър Маринов каза, че Радев не би се спрял на ярка политическа фигура за служебен премиер. Омбудсманът Диана Ковачева отпадна, защото е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека, а нейната заместничка Елена Чернева - Маркова хвърли оставка като зам.-омбудсман.

"За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник", категорична е Конституцията.

Това са:

Росен Желязков - председател на Народното събрание

Димитър Радев - управител на БНБ

Андрей Гюров - подуправител на БНБ - Управление "Емисионно"

Петър Чобанов - подуправител на БНБ - Управление "Банково"

Радослав Миленков - подуправител - Управление "Банков надзор"

Димитър Главчев, председател на Сметната палата

Горица Кожарева, зам.- председател на Сметната палата

Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата

Диана Ковачева - омбудсман

Елена Чернева-Маркова - заместник-омбудсман

Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ.

Ръководителите на БНБ пък са ангажирани с приемането на еврото и едва ли би било уместно в критичните дни на финалната права по присъединяването към единната европейска валута да се обезглавява някое от основните звена в централната банка.

И така остават заместниците в Сметната палата - Горица Кожарева и Тошко Тодоров. И двамата имат дълги професионални биографии - дори и да са свързани с някоя партия, това е известно само в много тесни среди.

Горица Кожарева е зам.-председател на Сметната палата още от 2015 г., когато е избрана със 144 гласа от тогавашното мнозинство ГЕРБ, РБ, АБВ и с подкрепата на Патриотичния фронт. В палатата ръководи одитни дирекции, финансови одити и одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз. Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата, координатор на дейността и връзките на палатата с Борда на одиторите за НАТО. Преди Сметната палата кариерата й е преминала в НАП, "Булгаргаз" и банковата сфера.

Тошко Тодоров също е избран на поста си през 2015 г. Зад кандидатурата му застават от ГЕРБ, РБ и АБВ с подкрепата на ПФ. В Сметната палата Тодоров идва от НАП, където от август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор. Той е магистър по икономика и управление на селското стопанство, работил е като счетоводител, но най-голям професионален опит трупа на различни нива в данъчната администрация.

Но в миналото на Тодоров излизат "скелети в гардероба". Името му нашумя през 2009 г. след дебата в предизборната кампания между Бойко Борисов и премиера тогава Сергей Станишев, където той беше част от икономическия екип на ГЕРБ. По това време наяве излезе и информацията, че Тодоров е бил консултант на ДАНС.

Тодоров в миналото е бил шеф на данъчните в Добрич, но заради дейността му градът е бил залят с позиви с искане на неговата оставка. Официално той напуска НАП - Добрич заради неразбирателство с тогавашната шефка на агенцията Мария Мургина.

Но в публичното пространство се появява и друга информация, свързана и с факта, че през лятото на 2005 г. е открита стрелба по къщата му. Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева. Но през март 2009 г. тогавашният заместник министър на финансите Кирил Желев заяви пред агенция “Фокус", че Тошко Тодоров е освободен като директор на НАП-Добрич заради съмнения за участие в източване на ДДС.

След всичко това едва ли Радев ще възложи на Тодоров да съставя служебно правителство.

И остава само Горица Кожарева. В момента тя е в чужбина и едва ли ще приеме с охота възможността да стане служебен премиер.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.